Selasa, 28 Disember 2010

CURIGA AUTONOMI PATANI: Jangan-jangan Selepas Dapat Betis Mahu Paha Pula

UTONOMI PATANI: Jangan-jangan Selepas Dapat Betis Mahu Paha Pula
(Rencana ini pernah dimuat di Majalah Milenia Muslim bulan Februari 2010)
Oleh Isma Ae Mohamad


Memang, autonomi Patani hanyalah mimpi-mimpi dari Malaysia.

Selepas media Thai melapor secara meluas ulasan PM Najib Razak akan pelaksanaan sebuah autonomi di wilayah bergolak selatan Thai sebagai satu pilihan ke arah keamanan berkekalan dimuat dalam akhbar The Nation, isu ini kembali menjadi buah mulut.

Daerah pentadbiran Khas, Daerah Pemerintahan Istimewa atau paling kerap disebut 'Nakhon Pattani' (Kota Pattani) yang semuanya menjurus kepada kepada sebuah autonomi menjadi inti penting baik media massa mahupun rakyat bawahan terutama di wilayah tersebut.Bahkan, media Malaysia ikut mengharapkan ia menjadi kenyataan.

Tentu, ada yang menentang dan ada yang menyokong. Ada juga yang awal-awal lagi sudah tidak yakin. Rata-rata masyarakat Melayu menyokong idea ini dan menganggap ia satu peluang ke arah kehidupan yang lebih baik.Tetapi majoriti masyarakat beragama Buddha selatan Thai, kedengaran seperti bimbang dan takut.Suara-suara kebimbangan itu menjalar ke Bangkok dan seterusnya ke seluruh negara. Ia pun diterjemahkan oleh pemimpin politik ultra-nasionalis yang mengelilingi kerajaan campuran Abhisit Vejjajiva dan juga koridor istana.Dan, akhirnya PM Abhisit menoktah terjemahan tersebut dengan--tiada autonomi di selatan Thai.

Sebelum itu, Timbalan Perdana Menteri, Suthep Thaugsuban seorang ultra-nasionalis sejak bergabung dengan kerajaan bekas PM Samak lagi beliau menentang idea autonomi. Beliau selalu menegaskan Thailand hanya satu negara, tidak boleh dipecah-pecahkan.Sekarang ini parti kecilnya adalah proksi penting keutuhan kerajaan campuran Abhisit.

Oleh itu, pembangunan ekonomi dengan curahan berbilion baht dan menegak keadilan, itulah rumusan Abhisit untuk kedamaian selatan. Disamping berkali-kali menegaskan, masalah selatan Thai adalah problem dalaman Thailand. Tutup.

Jelas, banyak pihak kecewa dan termasuk di Malaysia.Ini tercermin menerusi beberapa rencana di media arus perdana.

Soalnya, mengapa idea autonomi ini terlalu takut untuk dicuba.Sedangkan ia sudah lama diketengahkan sejak perjuangan almarhum Haji Sulong lagi.

Sejarah
Untuk itu, mari kita kembali kepada sejarah. Semua ini berkaitan dengan sejarah.Baik, setelah Kesultanan Patani rebah kepada pemerintah Siam selepas berlakunya perang yang panjang. Kekalahan itu telah menyebabkan penguasa Siam melantik Tengku Lamidin sebagai raja di Pattani, pelantikan itu semacam sistem autonomi di era moden ini.Namun begitu, baginda tidak duduk diam dan merancang sesuatu bila peluang tiba. Buku Sejarah Kerajaan Patani mencatat:

Dengan kerana itu baginda telah berazam akan menuntut bela kekalahannya dan membebaskan kerajaan Patani dari kongkongan penaklukan Siam-Thai hanya baginda menunggu sahaja peluang yang baik akan dijalankan maksud itu.

Demi azam itu, baginda menghubungi Raja Annam (Vietnam) untuk bergabung menyerang Siam. Sial,surat permintaan itu sampai ke tangan raja Siam.Lalu, dengan murka Siam mengarah bala tenteranya menyerang Pattani. Pemberontakan Tengku Lamidin berjaya dipatahkan, baginda turut terbunuh.

Diangkat pula Datuk Pangkalan menjadi pemerintah Pattani dengan dipakai gelar 'Luang' atau orang Pattani menyebut 'Long.' Serta melantik (meninggal) beberapa panglima dan tentera Siam sebagai pengawal Siam bagi membendung timbul lagi pemberontakkan. Adanya pengawal Siam ini telah menimbul perselisihan faham dengan masyarakat Melayu.Lagipun pengawal ini bertindak sesuka hati. Dengan berang Datuk Pengkalan menyerang mereka, maka tercetuslah pemberontakkan. Hingga angkatan dari Bangkok datang membantu membanteras pemberontak kali kedua ini. Malang, Datuk Pangkalan tewas. Juga terbunuh.

Untuk mengelak berlaku pemberontakkan lagi, penguasa Siam telah melantik Nai Khuan Sai seorang berbangsa Siam sebagai raja di Pattani. Terus meminggirkan bangsawan Melayu Pattani.Namun begitu, huru-hara dan pertempuran kecil masih berlaku. Untuk meredakannya, Pattani dalam pertama kali sejarahnya telah dipecahkan kepada tujuh daerah. Dengan setiap daerah itu dilantik pembesar Melayu sebagai raja.

Ia tidak lama. Api perang ke atas Siam merebak kembali. Ia menyala bila pemerintah Siam mengarah raja-raja daerah itu mengumpul tentera Melayu menolongnya memerangi pemberontakan rakyat Kedah yang sudah menghalau Siam hingga ke Songkhla.Tetapi raja-raja Melayu itu belot dan bergabung dengan Kedah. Namun, gabungan itu gagal menahan asakan tentera bantuan Siam dari Bangkok. Kedah pun tewas. Raja-raja Melayu itu pun tewas meskipun mendapat bantuan Kelantan dan Terengganu.

Begitulah lembaran sejarah mencatat.Pemberontak demi pemberontakan telah berlaku. Ia dilagu sejak bayi lagi, ''ha..ee..nong norn er.. nong norng hai lab-lab..phor phai khat ta thap yu ti muang Tani..jong mi chok mi chai..-ee..adik tidur lah tidur adik tidur ..tidur bapa pergi menentang musuh di negeri Tani (Patani)..doalah kebaikan dan kemenangan...'' Dan ia berlanjutan ke bilik darjah sebagai satu pelajaran, dicerita rakyatkan bukan sekadar hiburan, dan diangkat kepada pembuat dasar sebagai satu panduan.

Tidak hairanlah kecurigaan ini begitu dalam sekali dan berakar berabad-abad lamanya.Dengan kata lain, jangan-jangan selepas dapat betis mahu paha pula. Tidak boleh dipercayai!

Autonomi di Belahan Dunia Lain
Dalam sekali jurang curiga itu hingga menerbit pertanyaan, apakah jaminan orang Melayu tidak akan memberontak setelah autonomi diberikan?Pertanyaan sebegini biasa diajukan dalam setiap forum.Kerana ia berkaitan dengan senario semasa di wilayah bergolak yang bernuansa Islam serata dunia.

Ambil contoh Mindanao,mengapa masih ada pemberontakkan. Padahal,perjanjian damai antara MNLF dan Manila telah membuah Autonomi Mindanao.Tetapi MILF pula tidak setuju, mahu merdeka juga.Ini boleh berlaku di selatan Thai juga. Diketetahui, tertubuh banyak puak pemisah di sana.Mereka tidak bersatu. Meskipun ada BERSATU.

Di Chechnya juga diambil iktibar.Moscow telah memberi autonomi kepada Presiden Aslan Maskhadov menjalankan pemerintahan berpusat di kota Grozny itu untuk menghentikan perang yang panjang.Begitu pun api jihad untuk merdeka tidak padam.Jihad diteruskan. Moscow dengan segala kekuatan membantai Chechnya.Pemberontakkan masih berjalan di sana.

Di Xinjiang pun huru-hara tetap berlaku baru-baru ini.Sekalipun ia diberi autonomi kerajaan China. Nyata, apa yang berlaku di ketiga-tiga tempat itu meyakinkan autonomi bukan jalan penyelesaian.Memang adalah tidak adil penilaian begitu dibuat. Lagipun ketiga-tiga tempat punya akar sejarah, dan budaya yang berbeza.Begitu juga dengan struktur autonomi yang diberikan itu bukanlah autonomi sebenar yang mahu dinikmati rakyat di kawasan tersebut.

Ada pihak menayang Acheh sebuah model kedamaian autonomi.Namun begitu, berita-berita negatif yang dibawa dari tanah rencong itu membimbangkan kebanyakkan masyarakat Siam di sini.Kebimbangan itu berkisar pada larangan perempuan berpakaian ketat, sebat untuk peminum arak, perjudian dilarang dan sebagainya: pelaksanaan hukum syariah!

Tidak dapat tidak hukum syariah tentu akan menjadi komponen penting sebarang penawaran autonomi. Jika tidak autonomi itu tiada maknanya. Semuanya pihak mengakui hal ini. Dan, inilah yang ditakuti masyarakat bukan Islam. Dimana-mana pun hukum Islam ini sentiasa dipandang zalim. Hal ini, kita tidak boleh salahkan mereka.

Untuk itu model terbaik adalah kejayaan kerajaan Sri Lanka menghancurkan pemberontak Tamil(LTTE) dengan mengerah segala kekuatan tentera. Harus diingat LTTE adalah puak pemisah terkuat di era moden ini dengan kekuatan militer dan jaringan luar dan dalam yang utuh. Cara Sri Lanka ini mahu diikuti banyak negara yang terdapat pemberontak dalaman. Joseph Estrada, calon presiden Filipina akan melancar perang habis-habisan ke atas pemberontak di Kepulauan Mindanao jika menang pilihanraya akan datang.Di Thailand pun, ketumbukan tentera tidak pernah berkurang. Sekarang sudah lebih 60 ribu tentera beroperasi di sana.

Harapan
Pun begitu, masih ada pimpinan politik Thai beranggapan positif tentang idea autonomi. Chavalit Yongcaiyudh, bekas Perdana Menteri misalnya dalam biografi yang ditulis Boonkran Dongbanstan, KarntoSukran Sutttai (Perang Terakhir) mengimpikan sebuah Nakhon Pattani yang dibentuk seperti pemerintahan tempatan dengan undang-undang khas iaitu sebuah autonomi.

Beliau yang berpengalaman luas dalam menangani isu selatan semasa hayatnya ketika menjawat pemerintah tentera Thai. Kejayaan terbesarnya adalah meneutral pemberontakkan tahun 70-an dan 80-an dengan membawa masuk beberapa pemimpin tempatan ke dalam politik di bawah payung 'Harapan Baru.'

Sekarang ini beliau pengerusi Parti Puae Thai, parti proksi Thaksin, blok pembangkang terbesar parlimen Thai.Oleh itu, 'perang terakhirnya' untuk menubuh Nakhon Patani telah dikecam ahli parlimen kerajaan. Sedangkan buku itu terbit tahun 2005 lagi.

Secara jelasnya, idea autonomi bukan mudah untuk dilaksana. Ia hampir mustahil.Puak ultra-nasionalis tidak tinggal diam--Prem Tinsulanonda, Sondhi Limthongkul,dan Chamlong Srimuang contohnya pasti akan menentang.

Sumber: http://aebooker.blogspot.com/2010/12/curiga-autonomi-patani-jangan-jangan.html

Jumaat, 24 Disember 2010

ROBETAN KERTAS KENANGAN 21 DESEMBER

ROBETAN KERTAS KENANGAN 21DESEMBER 
SYAHID LAH SUPEK

Oleh: Saifullah
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang, penulis menuang catatan tulisan ini dengan rasa bangga dan terharu, sebuah catatan memory terhadap seorang hamba Allah, yang patut dan pantas semua orang Patani mengenang dan mehormatinya, tetapi bukan dipuja-puja seperti orang kafir Siam harbi pada tokoh-tokoh pemberaninya, ada apa gerangan dan kemuliaan seorang hamba Allah itu? Yang patut dan pantas semua orang Patani hormati, lebih khususnya pada para pejuang kemerdekaan bangsa melayu Patani, yang sedang memikul senjata di medan perang gurela.
Syahid Lah Supek
Pada tanggal 21 desember 2007 bersamaan 10 Zulhijjah, ada seorang pejuang memberi sebuah ucapan, dengan menjadi tanda Tanya, “apakah ini sebuah kesalahan? Atau apakah ini sebuah takdir Ilahi pada hambanya yang terpilih?”. Penulis ini cuba mengumpul cerita dari sahabat-sahabatnya, untuk menjadi sebuah catatan cerita keteladanan, yang patut dan pantas untuk mengambil perlajaran dan ditiru oleh siapa jua, yang selalu mejunjung kemuliaan akhlak terpuji, seorang manusia langka akan dicatat menjadi sebuah tulisan sejarah. Yang tidak pernah luntur oleh tinta di atas kertas kemuliaan yang terpuji.
Panggilan Loh Supek, itu adalah bahasa keseharian bagi sahabat-sahabat biliau, yang panggil dan bersapa dalam kehidupan, penulis ini dapat cerita dari seorang sahabat beliau, bahwa seorang bamba Allah panggilan gelar Loh Supek itu, bagaikan batu karang laut yang keras, tetapi jiwa kasih sayangnya seperti kelembutan sutra, kayakinan pada diri biliau terhadap sesuatu, ibarat bila dipatuk oleh ular cobra, maka racun dari ular cobra dapat berubah menjadi obat, nampaknya tidak masuk akal bila kita berfikir-fikir, akan tetapi itu hanya ibarat, kepada seorang panggilan gelar Loh Supek pada sikap yakinnya.
Tidak ada banyak catatan sejarah bagi pejuang bangsa melayu Patani, untuk menjadi keteladanan bagi generasi muda dan mudi, pada masa akan datang, sebuah cerita langka pejuang keberanian luhur bangsa melayu Patani hanya melalui cerita ucapan lisan belaka, bila pecerita mati dimakan tanah, maka habis lah cerita langka yang dapat menjadi keteladanan terpuji.
Syahid Lah Supek
Penulis mendapat cerita, yaitu sahabat Loh Supek sewaktu bersamanya dalam tahanan penjara Siam, yang mana terkena ancaman dua hukuman, penjara seumur hidup dan ancaman hukuman bunuh/mati.
Sahabat Loh Supek memberi bahasa hati, bahwa sebuah kenangan terharu dan megertak jiwa, bagi siapa jua bila tahu akan sikap Loh Supek, selama berada dalam tahanan. Dengan terharu dan jiwa tersendat-sendat, sohabat Loh Supek memberi cerita, selama saya ada dalam penjara bersama loh supek, saya tidak pernah mendengar kata-kata yang keluar dari Loh Supek, dengan kata-kata yang ada rasa marah dan bahasa yang putus harapan, dia bersebar dan lebih tenang dalam ibadah, kami sembahyang berjamaah selama ada dalam penjara, dengan mengguna alat sejadah dan pakaian kami untuk menjadikan tempat kami bersujud, yang ada di waktu siang dan malam.
Ada suatu ketika kami dihadiyah, dengan kain permaindani indah dari Persia, maka kami jadikan kain permaidani indah itu sebagai tempat sembahyang, seketika kami selesai melaksanakan sembahyang, maka timbul rasa kami untuk berbaring dan istirahat sejenak, untuk melepas rasa penat dan lelah setelah habis dari ruang persidangan Hakim, akan tetapi niatan kami untuk istirahat di atas kain permaidani indah itu, dicegah dengan tegas oleh sahabat kami, dengan kata :“kita tidak pantas berbaring di atas kain permaidani indah, ini dalam penjara!, yang patut kita hidup seperti orang tahanan pada umumnya, walaupun kita sudah diberi keistimewaan yang banyak, akan tetapi tetap saja kita ini adalah tahanan, yang hidup dalam penjara, kita akan menunggu keputusan Hakim, antara hukuman penjara seumur hidup atau hukuman bunuh/mati.
Syahid Lah Supek
Selama kami ada dalam penjara, kami tetap makan nasi merah, seperti tahanan pada umumnya, kata sahabat kenangan kami: “al-hamdulilah kita semua bolih makan nasi merah, sebab Rakyat di tanah air, makan lebih teruk dari kita lagi”.
Walaupun kami dapat hak keistimewaan, tidak makan nasi merah, dengan kami dapat pesan nasi dan makanan sedap dari luar penjara, akan tetapi kami tidak mahu diistimewakan, sebab kami hanya manusia di dalam penjara, yang pantas dan layak hidup seperti manusia di dalam penjara, dan semua sikap kami dikontrol oleh
sahabat kenanangan kami, rasa lesu dan takut hilang dari hati kami, harapan kami untuk keluar dari penjara sangat besar.
Alhamdulilah pada akhirnya, dengan pertolongan Allah SWT dan berkah do’a orang-orang mustad’afin, yang ada di segala penjuru bumi, kami dapat bernafas bebas dari penjara, walaupun hari kini kami dikejar-kejar oleh peluru-peluru tajam Serdadu Siam, dan sohabat kenangan kami, sudah pergi tanpa kembali selama-lamanya, pada tanggal 21 desember 2007, dan kami yang masih tertinggal ini, tetap pada jalan pilihan sahabat kenangan kami, Loh Supek, maju melangkah kedepan sampai ajal kami tiba.
Cerita yang penulis menulis, hanya sedikit cerita dari sahabatnya, masih ada banyak cerita yang belum dicerita, itu jua penulis yang dapat mecerita dalam bentuk tulisan ini, cerita keteladanan dari hamba Allah yang sedang berjuang untuk menegak sendi kemuliaan Agama, Bangsa dan Negara, semuga tulisan sederhana ini menjadi sebuah penawar hati, bagi orang-orang yang pilu dan untuk daya sepirit bagi siapa jua, yang suka belajar dari contoh tokoh-tokoh besar, mudahan tulisan ini menjadi bahan pelajaran, dapat mengambil hikmah dan kemanfaatannya, wallahhu ‘alam.

Sumber: http://harampatah.blogspot.com/2010/12/robetan-kertas-kenangan-21-desember.html 
http://harampatah.blogspot.com/2009/12/loh-supek.html

Selasa, 21 Disember 2010

TRAGEDI PEMBUNUHAN DAN PENYIKSAAN YANG KEJAM

TRAGEDI PEMBUNUHAN DAN PENYIKSAAN YANG KEJAM
By : Imaduddin Bahi (Mr. JR)
 
(Mr.JR News)Persoalan siapa yang kejam tidak perlu di ungkapkan lagi, buktinya sudah di depan mata kita semua. Segala cacian memang layak kita berikan kepada siam si kafir laknatullah. Pada tanggal 18 dec 2010 ditemui mayat yang disksa dan dibunuh dengan kejam oleh siam.  Pemuda ini dikenal pasti sebagai pelajar pondok/pesantren Benang Bandang di wilayah Pattani. Si mangsa tinggal bersama keluarga di Pohon Jenerih, kayu Bokok, Raman Yala.  Salah seorang dari pemuda yang terbunuh itu dikenal pasti bernama Mohd Kidri Bin Abd Rahman yang baru berusia 13 tahun.

 
Dia dikatakan keluar dari tempat belajarnya pada tanggal 17 dec 2010 bertepatan dengan hari juma’at. Beliau dikatakan pergi mengerjakan solat juma’at dan keluar dari tempat belajarnya setelah selesai mengerjakan solat jum’at karena ingin melawat orang tua temannya yang sedang sakit di hospital. Bermula pada waktu itulah keberadaannya tidak lagi diketahui. Sehinggalah mayatnya ditemui pada hari sabtu pada tanggal 18 dec 2010. Anak bongsu ini ‘pergi’ meninggalkan kedua orang tuanya dan tiga adik-beradik yaitu, dua abang dan seorang kakak.

Dari mayat mangsa yang ditemui dapat kita simpulkan bahwa beliau telah mengalami pemyiksaan yang berat. Ada kesan bakar pada mukanya, di badan dan kepala terdapat kesan tetakan dari senjata tajam, dan tangannya hancur.
Apa tanggapan keluarga beliau tentang kejadian ini dan telah kita ketahui bahwa kesedihan yang teramat sangat sedang menimpa mereka. Satu hal yang harus kita sadari yaitu manusia tidak akan luput dari musibah. Musibah yang menimpa kaum muslimin adalah berfungsi sebagai penghapus dosa karena manusia tidak lepas dari melakukan dosa dan juga sebagai ujian kenaikan darjat di pandangan Allah SWT apabila kita sabar menerimanya. Bukan kaum muslimin sahaja yang melakukan yang ditimpa musibah malah kaum kafir turut merasainya yaitu sebagai azab dari Allah SWT untuk hukuman dari pembangkangan mereka.
Yang harus kita pertanyakan sekarang adalah “apa mutiara disebalik musibah” ini. Sampai bilakah akan kita biarkan kejadian ini berlanjutan?! Belum sadarkah mereka?

Sumber:
http://www.facebook.com/notes/jeritan-rakyat/tragedi-pembunuhan-dan-penyiksaan-yang-kejam/140924972629641
http://harampatah.blogspot.com/2010/12/siapa-yang-membunuh-anak-pondok-benae.html
http://www.mkn-yala.com/phpbb/viewtopic.php?t=476
Jeritan Rakyat

HORMATI KEADILAN DAN HAK ASASI DI PATANI

HORMATI KEADILAN DAN HAK ASASI DI PATANI
By: Imaduddin Bahi (Mr. JR) 
 
Hak Asasi Manusia (HAM) pada hakikatnya harus terwujud semenjak dari kita lahir. Dengan adanya HAM, manusia tidak boleh membeda-bedakan status, golongan, keturunan, jabatan, dan sebagainya. Inilah layaknya kehidupan rakyat Patani, Tapi apakah rakyat Patani dapat menikmati hak-hak ini? Malah mereka bukan sahaja tidak mendapat hak-hak mereka bahkan mereka di perlakukan dengan kejam oleh pemerintah Thailand.
1.      Hak untuk hidup, hak untuk memperoleh pendidikan,
2.      hak untuk hidup bersama-sama seperti orang lain,
3.      hak untuk mendapatkan perlakuan yang sama,
4.      hak untuk mendapatkan pekerjaan.
Inilah hak yang seharusnya mereka kecapi setelah mereka dilahirkan. Bagi rakyat biasa, mereka hanya menganggap ini hanya mimpi dan berharap suatu hari mereka akan menikmati kebebasan ini tapi bukan di dunia, yaitu di Syurga impian.

Pesan Sayyidina Ali : Taatilah hak-hak Allah dan hak-hak orang lain dan ajaklah keluarga dan teman-temanmuserta rakyat-rakyatmu untuk melakukan hal yang sama. Dan bila yang terjadi sebaliknya, maka kau sudah berbuat zalim, pada dirimu sendiri juga pada kemanusiaan. Pada saat itu,bukan hanya manusia, tapi juga Allah akan menjadi musuhmu. Siapa yang bagi Allah menjadi musuh, maka dia akan jatuh. Sampai akhirnya ia merasakan dosanya begitu dalam dan memohon dengan sangat ampunan dari-Nya.

Tidak ada yang lebih bisa mengubah nikmat Allah dan mempercepat azab-Nya selain tidakan zalim. Sungguh Allah mendengar doa orang-orang yang terzalimi dan Dia maha Mengawasi orang-orang yang berbuat zalim.

Mengikut pandangan mata kasar saya, inilah apa yang diperjuangkan oleh pejuang-pejuang di Patani. Demi sebuah arti yang digelar ‘kebebasan’ ini mereka rela mengorbankan harta dan nyawa. Walaupun nama-nama beliau tidak tercatat dimata dunia, walaupun nama mereka tidak disebut-sebut, dan walaupun kubur mereka tidak kelihatan tapi segala budi dan pengabdiannya pada agama itu disanjung oleh Allah dan mereka di tempatkan di tempat yang terhormat yaitu Syurga Firdaus yang abadi.

Wahai prajurit pembela agama! Demi Tuhan yang engkau imani, demi Nabi yang engkau muliakan, demi kitab suci yang engkau bentengkan, demi rakyat yang engkau lindungi. Kami disini yakin! Yakin! Yakin! Dan seyakin-yakinnya bahwa perjuanganmu tidak akan sia-sia, tidak akan terputus dengan pemergianmu, karena masih ramai pemuda yang menjerit kelaparan akan kebebasan yang sedang menyambung langkah-langkahmu sekarang ini.

Wahai penjajah sampah dunia! Dan atas nama Tuhan kau berlagak seperti Tuhan, kau runtuhkan azam pemuda kami, kau nodai fikiran kami, kau perkosa anak gadis kami, kau bunuh abang kami, kau tangkap bapa kami. Dengan tegas kami berkata. Kau harus takut! Takut! Takut! Setakutnya karena, para Pemuda Patani tumbuh sebelum patah, berganti sebelum hilang!!
Sumber: http://www.facebook.com/home.php?#!/note.php?note_id=139678562754282&
id=100001483982042
Jeritan Rakyat

Selasa, 14 Disember 2010

KENAPA ANAK MELAYU SUKA BERBICARA DALAM BAHASA SIAM

KENAPA ANAK MELAYU SUKA BERBICARA DALAM BAHASA SIAM
By : Imaduddin Bahi

Kehidupan ini ibarat perjalanan meredah hutan rimba yang penuh pepohonan yang tinggi dan rendah, besar serta kecil, dan tidak luput juga ada duri-duri dan belukar yang senantiasa menghalangi jalan kita menuju keredhaan Ilahi. Dalam perjalan menempuh dunia yang kotor ini juga terdapat bercabang-cabang pilihan jalan untuk kita lewati. Persoalannya adalah bagaimana kita menyusun langkah kita dalam perjalanan panjang ini. Ada yang putus asa dan terbaring dipinggir jalan, ada yang berjalan sambil mengeluh  dan mencemuh pada pencipta, dan ada yang berlari meredah hutan semak berduri sambil berteriak ‘Allahu Akbar, jadikan darah ini sebagai saksi ketaatan ku’.
Seperti yang kita lihat, setiap Negara pasti memiliki fenomena-fenomena yang terkait dengan pendidikan,ekonomi, dan politik. Disini akan disajikan informasi tentang fenomena yang berlaku secara terang-terangan di Patani tetapi disembunyikan dimata dunia. Ini adalah karena tiada keadilan dan hak bangsa melayu patani telah dipijak-pijak oleh pemerintah siam. Apa yang diterima oleh bangsa melayu di patani hanyalah sekatan-sekatan, keterbatasan, dan pemaksaan dalam kehidupan.
Jika ditinjau dari aspek pendidikan, yaitu dari segi bahasa dalam percakapan seharian. Semenjak dari sekolah dasar lagi anak-anak melayu dididik untuk berbicara dalam bahasa Thai, ini dapat dikatakan pemaksaan secara lembut yang sukar kita lihat dan yang jarang kita titik beratkan. Bagaimana anak-anak tidak tertarik untuk bercakap bahasa siam, karena mereka telah ‘dibasuh’ fikirannya tentang kepentingan bahasa thai dan kelemahan bahasa melayu. Bahkan murid akan di hukum jika berbicara dalam bahasa melayu. Dan pada akhirnya berbicara bahasa siam telah menjadi kebiasaan dan menjadi bahasa seharian sehinggalah mereka dewasa.
Marilah kita berubah dari jajahan kafir kepada kemerdekaan dalam islam

Akhirnya kebiasaan ini mereka bawakan sehingga kealam perkuliahan.  Apa yang paling menyedihkan adalah ada yang merasa bangga jika dapat bercakap siam dengan lancar, bahkan dengan megah mereka berbicara bahasa siam sesama melayu dan menunjuk-nunjuk pada orang luar tentang bahasa mereka yaitu siam. Tapi akibat yang terjadi adalah sebaliknya. Apa yang mereka banggakan itu ternyata menjadi satu penghinaan pada bangsa melayu patani dimata orang luar. Mereka bahkan mengejek-ejek bahwa “bangsa melayu patani tidak sedar diri,  bukan bumi sahaja dijajah, malah sanggup membiarkan fikirannya juga turut terjajah. Wahai saudaraku, ingatlah Amaran dari Allah, "Wahai hamba-hambaku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah maha mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh Dialah yang Maha Pengampun, Maha Penyayang".(QS 39:53).
Kita adalah seorang pengembara, tentu saja kita mampu memilih jalan kita sendiri, tapi yang kita tidak mampu memilih adalah siapa musuh kita dalam perjalanan tersebut. Sudah tentu hati kecil kita menjawab, ‘siam musuh kami’. Tapi bagaimana cara menentang mereka? Ini karena mereka telah menjajah bangsa melayu patani dalam seluruh segi, kecuali jiwa . Tapi apakah mampu jiwa-jiwa kita menentang mereka?

Wahai rakyat patani kalian sayangilah bahasa ibunda kamu

Sumber: http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/note.php?note_id=139481089440696&id=100001483982042
 Jeritan Rakyat

Ahad, 12 Disember 2010

Keciciran Pelajar Melayu Patani

Keciciran Pelajar Melayu Patani
Oleh: Isma Ae Mohamad

Pahit untuk ditelan tatkala melihat anak-nak Patani ramai yang tercicir dari arus pendidikan samaada perdana Thailand mahupun aliran sekolah agama atau tradisional pondok. Walaupun tidak dapat dibuktikan melalui data-data tetapi masalah ini dapat dilihat di kalangan masyarakat Patani.

Jika kita melawat ke kampung-kampung di Selatan Thai khususnya tiga wilayah bergolak, kita dapat merasai hakikat ini. Ataupun pergilah ke restoran-restoran Tom Yam di sini ( Malaysia), tentu ada anak-anak Patani yang selayaknya di bangku sekolah berkerja di situ. Dan ia bukan rahsia lagi.Ramai antara mereka ini berumur bawah 18 tahun,ada yang baru berusia 13 tahun sudah pun berkerja di sini.

Rata-rata anak-anak Patani, pada fikiran mereka hanya nampak untuk berkerja di Malaysia atau Singapura terutama di restoran Tom Yam.Contohnya, Fauzi, baru berusia 15 tahun, berasal dari daerah Muang, Patani, sudah pun berkerja di sini sebagai pencuci pinggan mangkuk. Tentulah beliau tidak habis belajar di sekolah. Apabila ditanya,mengapa tidak belajar, jawapanya, dia rasa tiada masa depan untuk itu, baik berkerja.Seorang lagi, Muhamad,14 tahun, sedang mencari atau menunggu peluang untuk berkerja di Malaysia. Beliau hanya sempat belajar di tingkatan satu sekolah agama hanya setahun iaitu pada tahun lepas. Tahun ini dia tidak mahu lagi belajar. " Malas dan tidak suka dengan sistem sekolah,'' katanya. Habis ikhtiar keluarganya supaya dia terus belajar.

Satu lagi kisah ialah tentang seorang ibu yang gagal dalam mencapai impian dalam memberi pendidikan buat anak-anaknya. Beliau bernama Habibah Che Ngah, seorang guru al-Quran di Patani. Lebih kurang lima tahun lepas,beliau bersemangat menceritakan tentang impiannya itu. Termasuk keinginan menghantar empat anaknya ke Malaysia melanjut pendidikan. Atau setidak-tidaknya anak perempuan sulung tamat kelas sepuluh sekolah agama ( tingkatan enam).

Dari segi kewangan beliau tidak mempunyai masalah kerana harta peninggalan arwah suaminya cukup untuk mereka.Namun, apa yang dirancangnya jauh meleset. Dalam pertemuan dengannya baru-baru ini, jelas terpapar rasa kecewa di wajahnya.Semuanya tidak menjadi.'' Segala-galanya sudah diberikan kepada anak-anak, cukup duit pitis,'' katanya meskipun redha dengan ketentuan ilahi. Semua empat anaknya tidak tamat sekolah atau tidak mahu ke sekolah. Yang perempuan sulung, baru berusia 16 tahun terpaksa dikahwinkan. Anak lelaki keduanya, tidak mahu sekolah lagi, sekarang berkerja di Malaysia.Kegagalan anak-anaknya menamatkan persekolahan disebabkan oleh persekitaran masyarakat yang masih sempit pemikiran terhadap pendidikan. Dengan kata lain ramai yang tidak habis sekolah di kampung-kampung. Ini saling mempengaruhi antara satu sama lain.Mereka merasakan cukup buat anak-anaknya jika pandai membaca atau bercakap Siam dan paling penting tahu mengaji al-Quran serta tahu sedikit hukum hakam.

Kenyataan ini dipersetujui oleh seorang pentadbir sekolah agama di Patani, Tuan Guru Ahmad Kamae, yang berpendapat masalah keciciran ini berlaku disebabkan oleh kurang kesedaran ibubapa tentang pendidikan untuk anak mereka. Sekaligus mewujudkan masyarakat yang tidak cakna pada sekolah.Ramai anggap sekolah ini untuk golongan berada, golongan miskin hanya sekadar tahu membaca dan menulis. Ia menjadi cabaran buat ibubapa yang mementingkan pendidikan buat anak mereka.

Juga, katanya, masyarakat melihat pendidikan tidak memberi peluang pekerjaan yang baik. Pandangan ini timbul kerana masalah ekonomi yang dihadapi sekarang ini.Pengangguran lepasan universiti banyak berlaku. Yang paling membimbangkan katanya: ''Ramai yang berpendapat mereka yang belajar tinggi-tinggi ( terutama pendidikan agama ) apabila pulang nanti akan memecahbelahkan masyarakat dengan fahaman-fahaman baru.'' Persepsi seperti ini secara tidak langsung membantutkan usaha memerdekakan minda ramai umat Patani yang sedang terkongkong oleh pemikiran minoriti.

Lebih menyedihkan lagi, ramai juga ibubapa Patani yang mengabai terus persekolahan anak mereka. Iaitu tidak menyekolah anak mereka. Kes ini banyak berlaku di kawasan pedalaman Kelantan terutama di kalangan ibubapa yang berkerja menoreh getah di sana. Biasanya ibubapa ini membawa semua anak mereka. Kemiskinan biasa diberi alasan mengapa tidak sekolahkan anak. Tindakan ini sebenarnya akan menyusahkan anak-anak mereka apabila pulang ke Thailand kelak. Anak -anak ini tidak tahu berbahasa Siam,apatah lagi membaca atau menulis. Ini yang akan menjadi masalah dengan negara. Seterusnya mereka ini senang dipergunakan pihak tertentu.

Di Thailand semua murid-murid belajar di sekolah dasar atau rendah dalam satu aliran iaitu sekolah kebangsaan. Namun, di peringkat menengah, umumnya,pendidikan di Selatan Thai terbahagi beberapa aliran.

Pertama, sudah tentu sekolah aliran kebangsaan Thai yang rata-ratanya dipenuhi anak-anak Melayu dari golongan elit atau berada. Kebanyakan pelajar yang belajar di aliran ini semua akan tamat tempoh pengajian. Jarang ibubapa dari golongan bawahan menghantar ke sekolah ini atas faktor kepentingan pendidikan agama.

Kedua, aliran sekolah agama. Aliran sekolah ini menggabungkan pendidikan akademik dan agama.Sekolah jenis ini boleh dianggap telah memberi jalan penyelesaian buat ibubapa yang mencari konsep 'menang-menang' dalam pendidikan. Ia sekarang menjadi pilihan utama ibubapa. Tetapi sekolah jenis ini masih gagal juga memenuhi setengah ibubapa dalam soal penerapan amalan agama pada faham mereka.Oleh itu, untuk mereka ini sekolah pondok menjadi pilihan yang ideal. Dalam pada itu, pergolakan yang tiada tanda akan reda banyak menyumbang kepada kegagalan untuk mengubah minda masyarakat. Untuk apa belajar jika tiada masa depan! Di pihak kerajaan pun tidak ada tindakan konkrit dalam menamatkan konflik. Lebih-lebih lagi dalam masa sekarang kerajaan campuran Samak masih ditekan pembangkang. Oleh itu tidak banyak yang mampu dibuat kerajaan.

Tambahan pula pemberontakan di Selatan Thai melibatkan pembakaran sekolah dan pembunuhan guru-guru. Sudah berpuluh-puluh sekolah dibakar dan lebih enam puluh guru terbunuh dalam tempoh kekacauan dari tahun 2004 hingga sekarang. Setiap kali berlaku kebakaran sekolah atau pembunuhan guru disesuatu kawasan, pasti sekolah di kawasan tersebut akan ditutup. Tidak kira siapa yang melakukan, yang sedihnya tindakan ini telah memberi banyak kerugian buat para pelajar -- anak-anak orang Islam.Walaupun ada pihak yang berpendapat usaha itu dapat menyekat atau menakutkan kerajaan dari menyebarkan doktrin mensiamkan umat Melayu Patani.

Tidak! Pembakaran sekolah dan pembunuhan guru telah menyebabkan anak-anak Patani banyak ketinggalan dari anak-anak bangsa Siam di wilayah lain.Dikala pelajar-pelajar di wilayah lain sedang belajar di kelas, pelajar-pelajar di sini ( Patani) sibuk mengejar bola di padang atau mandi-manda di sungai. Bila ditanya mengapa tidak ke sekolah?"Sekolah katup. Sekolah kena bakar.''
 *Indeks Pendidikan di Thailand.'Merah' adalah yang paling rendah.Lihat ia termasuk Narathiwat.
 
(Rencana ini pernah di siar di Majalah I bulan Ogos 2008)
Sumber: http://aebooker.blogspot.com/2010/12/keciciran-pelajar-melayu-patani.html

Jumaat, 10 Disember 2010

Wahai Mujahid Yang Terkorban Di Bumi Patani

Wahai Mujahid Yang Terkorban Di Bumi Patani
Oleh: UmmahPatani

Menang atuapun Shahid

Kuciptakan lagu untukmu
Kunyanyikan syair buatmu
Tentang perjuangan
Tentang pengorbanan
Laungan bertubuh kecil
Tetapi berjiwa besar
Tegas pendirian
Dan berhati mulia
Dari utara hingga selatan
Lantang suaramu
Menentang penjajahan
Melawan penindasan
Demi untuk negara
Demi untuk merdeka
Kau sering terpenjara
Kebebasanmu dirampas
Tapi jiwamu tetap merdeka
Di atas robohan Patani
Kita dirikan jiwa merdeka
Kata-kata azimat darimu
Tak pernah kami lupa
Walaupun kini jasadmu telah tiada
Namun semangatmu membakar jiwa
Rakyat Patani yang tak pernah melupakan pengorbananmu
Rakyat Patani yang cintakan perjuanganmu
Wahai Mujahid Yang Terkorban 


Kata Kata Yang Keramat Dan HikmatMerdeka Merdika Merdeka Allah Hu Akbar

Rabu, 8 Disember 2010

CITIZEN JULING, Matinya Guru di Kucing Buta

CITIZEN JULING, Matinya Guru di Kucing Buta(Rencana ini dimuat dalam majalah Milenia Muslim edisi bulan Januari 2009)

Dalam ramai guru yang menjadi mangsa konflik Selatan Thai, nama Khru Juling Pongkunmul banyak lekat diingatan rakyat Thailand kerana aksi brutal terhadapnya. Guru pendidikan seni di sekolah rendah kampung Gujingruepo (Kucing Buta), Narathiwat itu telah diculik dan dipukul teruk pada May 2006, telah menyebabkan beliau koma selama lapan bulan. Akhirnya meninggal dunia Januari 2007 ketika masih dalam ICU pada usia 24 tahun.

Yang menimbul kemarahan masyarakat Thai adalah kerana Juling dikerjakan oleh segolongan surirumah penduduk kampung tersebut, juga ibu-ibu kepada murid-murid yang diajar Juling. Biasanya guru-guru menjadi mangsa tembak. Justeru itu, tragedi menimpanya mendapat perhatian dan simpati masyarakat Thai begitu meluas.Hingga beliau diangkat sebagai hero masyarakat. Seterusnya ikon guru.

Media-media pula sentiasa menggambarkan kecekalan beliau mendidik anak bangsa. Beliau dianggap seorang guru yang berani dengan mengenetepikan segala halangan dan persepsi masyarakat dan keluarganya di utara mengenai ancaman di selatan demi mengajar erti toleransi buat anak-anak Pattani melalui pendidikan seni. Lukisan-lukisan beliau banyak menggambar hal sedemikian. Untuk itu media Thai melabelkannya sebagai '' Sleeping Beauty'' ketika beliau terlantar koma di ICU.

Sesungguhnya ramai orang Thai emosi apabila bercakap tentang Juling. Tidak hairan ada yang mengambil kes Juling untuk membenarkan tindakan lebih keras ke atas penentang selatan. Tidak terkecuali kerajaan pimpinan Thaksin yang tidak mahu memberi muka kepada pemberontak selatan.

Namun tidak bagi aktivis filem Thai, Ing K dan Manit Sriwanichpoon serta Kraisak Choonhavan, ahli parlimen Parti Demokrat ketika itu, melihat kes Juling satu pintu untuk memahami konflik yang berlaku dengan membikin sebuah dokumentari bermula dari insiden tersebut.Untuk itu judulnya diberi nama Citizen Juling ( Polamuang Juling) yang bergerak dalam masa 222 minit. Bahasa yang digunakan loghat Melayu Pattani selain bahasa Thai. Asas utama pembikinan filem tersebut adalah untuk memahami konflik sekurang-sekurangnya dapat memberi pandangan yang lebih bertanggungjawab pada masa akan datang tanpa terlalu terikut dengan sentimen nasionalisme.

Selama ini kita mendapat dan memberi pandangan buruk setiap perkara yang berlaku di selatan, kata Kraisak. Beliau percaya, filem ini boleh mendedah perkara sebenar yang berlaku. "Mungkin saya boleh bercakap banyak perkara dalam filem,'' ujarnya lagi berbanding kesuntukan ruang di parlimen. Oleh itu pembikinan dokumentari ini tidak seperti filem yang lain, ia tidak mengandungi naratif yang jelas tetapi dibikin secara spontan supaya khalayak dapat menilai keadaan sebenar dalam masyarakat.

Bertitik-tolak dari itu, Kraisak bergerak dengan kamera mengikutinya, bertemu dan cuba menyelami perasaan semua lapisan masyarakat tidak kira Islam mahupun Buddha. Bermula dari ketua kampung kepada penduduk, pelajar, imam-imam hingga ahli politik. Juga dihadapi Kraisak, saudara mara suspek yang ditahan pihak berkuasa atau yang sudah terbunuh. Pengembaraan video Kraisak berakhir di hospital yang menempatkan Juling yang koma.

Semua ini dapat dihasilkan kerana imej Kraisak yang lebih dikenal seorang lantang bercakap mengenai keadilan untuk selatan.Kerana itu beliau senang mendampingi penduduk. Selama ini masyarakat Islam di wilayah konflik boleh dianggap 'bisu'. Mereka tersepit di tengah-tengah antara pihak kerajaan dan pemberontak yang tidak jelas identiti. Mereka takut bertemu pegawai-pegawai kerajaan dan tidak tahu memberi nasihat buat pemberontak. Kerjasama yang diperolehi Kraisak ini telah melahirkan filem dokumentari yang kaya dengan kesedihan, kekeliruan dan pendedahan yang bertahun-tahun terpendam.

Ambil sahaja contoh ini, bapa seorang anak yang terkorban dalam tragedi Masjid Krue Sue, menangis dan berharap keadilan untuk anaknya dapat dipercepatkan. Dan juga balu-balu yang kehilangan suami dalam tragedi tersebut yang mahu keadilan. Mungkin bagi masyarakat Thai ini mengelirukan. Mengapa pula mahu keadilan untuk mereka? Sedangkan mereka itu terlibat dalam serangan terhadap tentera dalam kejadian tersebut. Sebenarnya bagi masyarakat Islam selatan, lebih-lebih lagi keluarga mangsa tetap beranggapan anak-anak mereka itu telah diperguna pihak berkuasa dalam usaha kerajaan mencari dalang sebenar pelaku keganasan. Teori diperguna pihak berkuasa ini menguasai masyarakat Islam.Mereka percaya sampai hari ini. Walaupun kerajaan mengatakan mereka menyertai pemisah atau diperguna pemisah.Walaupun hasil forensik kerajaan yang mengatakan mereka itu di bawah pengaruh dadah.

Selain itu Citizen Juling juga mendedahkan keadilan gagal ditegakkan. Ramai yang ditahan di bawah undang-undang tentera sesuka hati. Bertimbun-timbun kes tertunggak di makhamah. Dimana keadilan? Begitu juga dengan kes Juling. Buat orang Islam atau lebih tepat lagi penduduk kampung Gujingruepo, mereka mempunya cerita dan alasan tersendiri, bagaimana insiden ini boleh berlaku. Sayangnya, mereka tidak menjelaskan terang-terang kepada Kraisak.

Mengikut hasil temuramah dengan saudara mara dan bekas guru Juling apa yang kita dapat ialah Juling seorang yang bijak, perwatakannya ala-ala tomboy, seorang yang lasak; pemanjat pokok dan pernah menyelamat ular tedung dari dibunuh penduduk kampung. Kesihan, Juling tersalah tempat mengajar. Tidak salah rasanya mengatakan, insiden tersebut boleh berlaku disebabkan oleh pertembungan budaya ekstrem antara kedua-duanya. Juling berasal dari Chiang Rai tentunya dibesar dalam suasana ekstrem cara utara, hadir sebagai guru dan berdepan pula masyarakat di wilayah konflik yang hidup dalam ''kepanasan'' sejak bertahun-tahun lalu.

Kehadiran orang seperti Juling boleh di salah anggap.Lantas, apalagi orang seperti Juling dicap mata-mata kerajaan oleh pemberontak. Yang menjadi persoalan adakah guru muda seperti Juling cukup faham untuk mengajar di tiga wilayah bergolak?Atau apakah persiapan lain yang perlu ada pada guru yang ingin mengajar di selatan?Apapun moral buat kerajaan Thai, asingkan pendidikan dari propaganda politik.

Menyelami Citizen Juling akhirnya memberi jawapan kepada soalan pertama Ing K, Manit Sriwanichpoon dan Kraisak Choonhavan atau juga soalan orang Thai yang lain iaitu mengapa ada ibu-ibu sanggup membunuh guru yang mengajar anak-anak mereka?

Untuk itu, Ing K mengungkap begini dalam satu temual stesen radio:''Bila saya ke kampung( Gujingruepo) ini, ia sebuah tempat yang indah di selatan Thai; hijau, damai, penuh dengan ketenangan tetapi tentulah sekatan dan kubu-kubu beg pasir ada di mana-mana." Beliau menyambung, itu pada siang hari, bila tiba waktu malam, ketakutan dan kecurigaan menguasai segenap ruang kehidupan.Dan tiada lagi yang indah.Semuanya berkurung dalam rumah, dalam bilik masing-masing. Jelas sekali,semua ini berakar dari rasa curiga-mencurigai antara satu sama lain -- orang Islam dengan tentera -- orang Islam dengan penduduk Buddha -- orang Islam dengan orang luar.

Keruntuhan nilai kepercayaan ini pula berpunca dari ketidakadilan banyak berlaku dalam menangani konflik yang berakar berpuluh-puluh tahun dahulu. Oleh itu, jurang syak ini semakin menjarak saban hari bermula dari kegagalan kerajaan lalu hingga kini kerana oleh ketiadaan polisi yang konkrit dari kerajaan sekarang. Tambahan pula pemberontak tidak diam dengan propaganda meraih simpati.

Soalnya, adakah penduduk kampung percaya pada Juling dari utara? Oleh kerana dokumentari ini dirakam ketika pemerintahan Thaksin, jelas sekali Kraisak ingin memapar kegagalan kerajaan masa itu dalam menangani konflik yang melarat hingga kini. Seolah-olah Kraisak ingin meletak semua masalah di Thai kini bermula dari Thaksin.Itulah kelompangan yang ada pada Citizen Juling. Isu sebenar tidak digali dengan mendalam. Hanya menyalah satu pihak.

Buat penyokong parti pembangkang mereka bersetuju dengan filem ini, mungkin tidak buat penyokong parti kerajaan PPP. Bagi pemberontak pula masalah di selatan bukan soal kepimpinan di Bangkok tetapi ini soal kedaulatan kekuasaan Melayu-Islam. Tidak kira siapa yang memerintah di Bangkok pemberontak akan berlaku. Namun, setidak-tidaknya kehadiran filem ini dapat memberi dimensi baru ke arah saling memahami.Dengan harapan keadilan dapat ditegakkan. Semoga kehadiran filem ini orang Thai tidak hanyut dengan slogan tidak rasmi kebanggaan mereka; kami ada matahari, ada laut dan ada seks yang menjadi rencah dalam filem Thai.
 
Sumber: http://aebooker.blogspot.com/2010/12/citizen-juling-matinya-guru-di-kucing.html?spref=fb

Isnin, 6 Disember 2010

Penyiksaan Terhadap Tahanan Muslim Oleh Militer Musyrik Thailand Tak Terungkap Publik

Penyiksaan Terhadap Tahanan Muslim Oleh Militer Musyrik Thailand Tak Terungkap Publik
Oleh: Hanin Mazaya
Telah di Edit Oleh: Patani Fakta dan Opini

Dunia masih diramaikan oleh pemberitaan mengenai bocornya dokumen-dokumen rahasia yang memperlihatkan keburukan AS yang dirilis oleh situs Wikileaks milik Julian Assange.  Dalam dokumen tersebut terungkap bagaimana AS menyiksa tahanan Irak serta pembunuhan terhadap sipil Irak.  Publik internasional seperti terlupa dengan adanya penyiksaan lain di dunia ini.

Yaitu Thailand, penyiksaan terjadi di sana, bukan karena AS bercokol di Thailand dan memerangi "Pejuang Pembebasan" di sana.  Sejak tahun 2004, lebih dari 4.400 orang telah tewas di Thailand selatan dalam conflict berdarah antara pasukan musyrik Thailand dan "Pejuang Pembebasan" Melayu Muslim.  Majority penduduk Thailand merupakan penganut Budha, namun di provinces selatan seperti Pattani, Yala dan Narathiwat sebagian besar penduduknya beragama Islam dan berbahasa Melayu yang berada di bawah pemerintahan Bangkok selama satu abad.

Cheakwae Naesa, 58, holds a picture of his son Sulaiman, who died at age 25 in military custody. Sulaiman's mother Maetsoh is in the background at their home in Pattani, Thailand, on June 30, 2010, Madaree Tohlala / AFP / Getty Images
Saya, baru-baru ini mengunjungi wilayah bersama direktur Orlando de Guzman, untuk bersama-sama mendokumentasikan kematian seorang tersangka "pejuang" yang berusia 25 tahun bernama Sulaiman Naesa. Ia ditahan pada bulan Mei di kamp militer di Pattani, Ingkhayutthabariharn.  Pasukan musyrik Thailand meng-claim Sulaiman mengakui perannya dalam pembunuhan sembilan orang, kemudian mengikat handuk ke jeruji selnya dan menggantung diri.

Orang tua Sulaiman mengatakan anaknya merupakan seorang penduduk desa yang setengah buta huruf, bukan militan dan bahwa darah dan memar yang terlihat di tubuh jenazahnya membuktikan ia disiksa sampai mati, bukan gantung diri.

Apa yang sebenarnya terjadi?  Kita mungkin tidak akan pernah tau.  Orangtuanya melihat tidak ada gunanya autopsy.  "Bagaimana mungkin kami melawan pemerintah?" ujar ibu Maetsoh.  Tapi kasus Sulaiman harus menjadi focus perhatian internasional tentang pelanggaran hak asasi manusia di Thailand selatan, khususnya pada tubuh yang terus semakin membuktikan bahwa militer secara rutin melakukan penyiksaan terhadap tahanan Muslim.  Hal ini juga menjadi pertanyaan, mengapa AS terlihat tenang dalam hal ini?

Militer Thailand sangat antusian untuk memperlihatkan kepada kru kami wajah kemanusiaan Letjen Pichet Visaijorm, seorang mantan komandan regional, yang memberi kami tur pribadi dari proyek peliharaannya.  Hal ini termasuk operasi gigi secara gratis bagi masyarakat lokal di markasnya di provinsi Yala.

Kami melihat seorang dokter gigi tentara yang tengah memasang satu set gigi palsu terhadap seorang Muslim tua.  Orang itu berseringai, "apakah mereka cantik?" mendesak Jenderal Pichet untuk tersenyum balik dan mengatakan "Kamu menyukainya?"  Lalu senyumnya memudar.  Perhatian kami berikutnya adalah Ingkhayutthabariharn, rumah untuk tahanan militer dan facility interrogation.  Ini disebut juga Pusat Promosi Reconciliation.  Bagi ummat Islam, Ingkhayutthabariharn adalah kata yang mengerikan.  Mereka tahu apapun dapat terjadi di sana.

Sulaiman ditemukan tewas di sebuah blok yang disebut oleh tentara sebagai "resort".  "setiap orang takut berada di sana," ujar seorang mantan tahanan kepada kami.  Mantan napi mengatakan ia sempat berbicara kepada Sulaiman, yang mengatakan bahwa tentara telah menendangnya dengan begitu keras di perutnya dan ia tidak diberi makan selama empat hari.  Ia mengatakan ia melihat tahanan dipukuli dan kantong plastik menutupi kepalanya hingga membuat tahanan tersebut mati lemas.  Sangat banyak complain mengenai penyiksaan terhadap tahanan militer di Thailand selatan dan semakin banyak setiap tahunnya, sangat menakjubkan bahwa dunia tidak sedikitpun memiliki perhatian lebih akan hal ini.

Pelanggaran yang dilaporkan oleh para tahanan termasuk pemukulan berat, sengatan listrik, dipaksa telanjang, suhu ruangan extreme yang sangat panas atau dingin, dimasukkan jarum ke dalam luka yang menganga, dan menahan keluarga para tahanan sebagai sandera termasuk sebuah kasus penyanderaan terhadap anak berusia 6 tahun.

"Kami tidak pernah melakukan penyiksaan," ujar Letjen Udomchai Thamsarorat, komandan regional saat ini.  "Kami disini untuk menolong orang-orang, bukan menyakiti mereka," claim-nya.  Selimut penolakan ini tidak mengesankan para pengamat ahli.  "Tentara keamanan terus menggunakan penyiksaan meskipun komandan senior meng-claim telah melarangnya," ujar International Crisis Group yang berbasis di London pada November lalu.  Dalam dua bulan menjelang kematian Sulaiman, Amnesti Internasional menerima delapan laporan penyiksaan dan enam diantaranya terjadi di Ingkhayutthabariharn.

Penolakan tersebut juga tidak mampu menipu penduduk setempat.  Di Pattani, aku menemui seorang guru bahasa Melayu yang sedang memberikan latihan kepada muridnya dan meminta muridnya (yang semuanya Muslim) untuk menulis sebuah laporan bergaya surat kabar.  Belasan dari mereka memilih kisah mengenai kerabat atau teman mereka yang pernah ditahan atau disiksa.  Ketika saya bertanya kepada seorang Muslim tentang pelanggaran ini dan mengapa mereka tidak berbicara lantang mengenai hal tersebut, ia menjawab : "Kami benci tentara tapi kami juga takut kepada mereka.  Ketakutan kami lebih besar dari kebencian kami."  Pandangan seperti itu nampaknya telah diketahui oleh petugas yang berbicara kepada saya.  Letjen Udomchai mengatakan ia "100 persen" yakin bahwa tentaranya telah memenangkan hati dan pikiran kaum Muslim.

Penyiksaan adalah illegal dan menjijikkan.  Setelah peristiwa 911, CIA menyiapkan jaringan global penjara rahasia dimana tersangka "terorisme" menjadi sasaran waterboarding dan bentuk-bentuk penyiksaan lainnya.  Sistem pertama, dua tahanan secara brutal diinterogasi di sebuah penjara di Thailand pada 2002.  Di bulan november Departemen Kehakiman AS memutuskan bahwa para pejabat CIA tidak akan menghadapi tuduhan kriminal untuk menghancurkan rekaman video yang menunjukkan penyiksaan.

CIA tidak pernah mengungkapkan lokasi tepat dari penjara rahasia yang laporannya ditutup pada 2003.  Thailand membantah semua pengetahuan itu.  Namun banyak dari "teknik interogasi yang telah disempurnakan", apa yang disebut halus di facility-facility ini menciptakan stress yang berkepanjangan, kurang tidur, penggunaan anjing.  Ini bukan bukti bahwa Amerika sedang mengajar Thailand cara penyiksaan, tetapi ini bukan suatu kebetulan.  Tentara Thailand tampaknya tengah meng-adoption praktek buruk yang hanya diketahui militer dan mengaguminya sendiri.

Pada Januari mendatang, Pejuang Pembebasan di Thailand selatan akan memasuki tahun keenam (2004-2010).  Perdamaian tidak akan berdiri sampai Jenderal Thailand melihat penyiksaan sebagai cancer dalam barisan mereka.  Ingin memenangkan hati dan pikiran ummat Melayu Muslim?  Apa yang diinginkan penduduk setempat adalah keadilan, bukan gigi palsu gratis.

Sumber ini berasal dari: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2033902,00.html
Sumber dari: http://arrahmah.com/index.php/news/read/10134/penyiksaan-terhadap-tahanan-muslim-oleh-militer-musyrik-thailand-tak-terung
Utk melihat gambar atas penyeksaan ini bisa lihat di:  http://www.facebook.com/note.php?saved&&note_id=171720076184714#!/album.php?aid=27269&id=100001008597745
 

Jumaat, 3 Disember 2010

Al-Faatihah...Prof. Dato’ Dr. Nik Anuar Nik Mahmud Sejarawan Patani dan Sejarawan Bangsa Melayu

Al-Faatihah...Prof. Dato’ Dr. Nik Anuar Nik Mahmud Sejarawan Patani dan Sejarawan Bangsa Melay
 
Pada hari Khamis, 28 Oktober 2010 kita telah kehilangan seorang lagi tokoh yang telah banyak berjasa kepada negara iaitu tokoh sejarah terkenal tanah air, Prof. Dato’ Dr. Nik Anuar Nik Mahmud, UKM. Pemergian Allahyarham merupakan satu kehilangan besar kepada negara, khususnya ketika sistem pendidikan negara sedang dalam proses menjadikan mata pelajaran Sejarah sebagai mata pelajaran wajib lulus dalam sistem peperiksaan di sekolah. Mengikut Dr. Roosfa Hashim, rakan setugasnya di UKM “Allahyarham Prof. Dato’ Dr. Nik Anuar merupakan sejarawan yang secara serius berusaha menulis kembali sejarah Patani dan Sejarah bangsa Melayu daripada perspektif anak tempatan. Proses pemperibumian ilmu yang jelas dapat kita kesan pada karya-karya beliau.”

Sebagai seorang tokoh sejarah, Allahyarham telah banyak menulis buku-buku Sejarah khususnya berhubung dengan sejarah bagi rantau Asia Tenggara. Di antara hasil penulisan Allahyarham ialah Tunku Abdul Rahman and his role in the Baling Talks: A documentary history (1998), Sejarah Perjuangan Melayu Patani 1785-1984 (Penerbit UKM 1999), The Malays of Patani: The search for security and independence (MPH 2008), Tok Janggut: Pejuang atau penderhaka? (Jabatan Sejarah UKM), Konfrontasi Malaysia-Indonesia (Penerbit UKM 2000), Pulau Sipadan dan Pulau Ligitan: Isu sempadan dan kedaulatan (Penerbit UKM 2003), Tuntutan Malaysia ke atas Borneo Utara (Penerbit UKM 2001), Duri Dalam Daging: Singapura dalam Malaysia (Persatuan Sejarah Malaysia 2001) dan artikel-artikel lain yang dimuatkan dalam pelbagai media maklumat.

Kali terakhir seluruh warga IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan dapat mendengar syarahan Allahyarham ialah pada 16 September 2009 semasa beliau diundang ke forum sempena Majlis Penutup Bulan Kemerdekaan 2009 bersama-sama Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim dan Prof. Dato’ Dr. Hajah Ramlah Adam. Allahyarham yang sentiasa konsisten dengan pandangan dan pendapat tentang sejarah itu telah menegaskan bahawa penjelasan tentang sejarah sebenar negara perlu dilakukan dengan jujur dan telus tanpa kepentingan-kepentingan lain. Aspek ini penting untuk menghapuskan rasa syak wasangka yang boleh timbul akibat daripada ‘kabur sejarah’ dalam kalangan rakyat di negara ini. Selain itu beliau telah mengupas tentang peri pentingnya pembelajaran mata pelajaran Sejarah dikembalikan ke tempat asalnya dengan wajib dipelajari di semua peringkat dalam sistem pendidikan negara ini. Hari ini saranan itu telah hampir terlaksana, dan Allahyarham telah pergi meninggalkan kita semua untuk selama-lamanya. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan digolongkan dalam kalangan orang-orang yang soleh.  Alfatihah

Bacaan dalam bahasa Melayu dan Inggeris:
http://pkukmweb.ukm.my/news/index.php/en/extras/508-prof-dato-nik-anuar-ukms-history-lecturer-and-national-historic-figure-passed-away.html
http://drshafie.blogspot.com/2010/10/profesor-dato-dr-anuar-mahmud-kembali.html
Bacaan dalam bahasa Siam:
http://arabic.amannews.org/view/view.php?id=801

Sumber: http://www.facebook.com/#!/notes/patani-fakta-dan-opini/belasungkawa-prof-dato-dr-nik-anuar-nik-mahmud-sejarawan-patani-dan-sejarawan-ba/171250592898329