Khamis, 28 April 2011

Teguh Sabar Berdepan Dengan Mati Syahid

Teguh Sabar Berdepan Dengan Mati Syahid
by: al-khattab93

Setelah saya bermuzakarah dengan ustaz saya, maka saya mendapati bahawa meskipun Umat Islam sedar bahawa mereka wajib berjihad di Patani Darussalam, namun mereka akan cuba untuk tidak memahamkan diri mereka tentang hukum itu, sekiranya mereka sudah tahu mereka wajib berjihad, mereka akan menyembunyikan pengetahuan mereka, dan memberikan alasan untutk tidak berjihad.. Perbuatan mereka adalah sama dengan perbuatan kaum badawi ketika telah sampai seruan jihad kepada mereka seperti yg diceritakan ALLAH dalam surah QAF. Bila sampai seruan jihad, jihad menjadi fardhu ain, ketika itu kaum badawi enggan berjihad dengan memberikan alasan bahawa harta benda dan anak isteri mereka telah menghalang mereka berjihad, walhal masalah mereka yang sebenar ialah mereka buruk sangka terhadap ALLAH. Mereka buruk sangka terhadap ALLAH dengan menyangka orang yang pergi berjihad itu akan mati. Disebabkan tidak sanggup berdepan dengan kematian, maka mereka tidak mahu berjihad.

Pada zaman ini, sebahgian umat Islam ,tahu kewajipan jihad, namun mereka telah berindak seperti kaum badawi itu, memberikan alasan untuk tidak berjihad, padahal masalah mereka yg sebenar bukanlah seperti yg keluar dari mulut mereka, tapi kerana mereka takut mati dan cinta dunia. Ini penyakit al-wahnu, menurut hadis Nabi, penyakit ini ialah punca umat Islam pada zaman ini jumlah mereka ramai, tapi mereka ibarat buih dilautan, lemah dan mudah pecah, maka mereka dikerumuni musuh2, dicengkam dan dimusnahkan. Mereka ditindas di Pattani, Palestin, Iraq, Afghanistan, Filipina, Cehcnya, Somalia, dan Bosnia dan mereka tidak mampu membebaskan negeri mereka yang diserang oleh musuh.

Di saat bermuzakarah, meskipun yang sering terdengar di telinga kita sejak dahulu lagi bahawa "kita tak payah pergi perang, perang itu fardu kifayah, orang lain buat, kita tak payah, bahkan menuntut ilmu itu lebih baik dari berperang dan lawan nafsu lebih baik dari berperang"... Subhanallah!!!! Sanggup kita membiarkan Palestin dibunuh dan dirogol oleh musuh2 islam sedangkan mereka juga seaqidah dengan kita!!! Sabda Nabi: "Umat Islam itu umpama satu jasad, sekiranya kepala sakit, maka seluruhnya merasa sakit, sekiranya mata sakit, maka seluruhnya merasa sakit" Maknaya seandainya Palestin, dan Pattani sakit, kita juga perlu ambil berat dan turut menanggung beban bersama mereka berjihad, bukan melantakkan mereka dengan musuh2 mereka.. Subhanallah!!! Sanggup mereka seolah mengangganp ribuan nyawa umat Islam yang terbunuh itu tidak ada apa harga sangat pun jika dibandingkan dengan harga diri mereka. Sehingga mereka berat untuk mati syahid bersama mujahidin di medan jihad.. Subhannalh!!! Tergamakkah kita menolak perintah dan seruan ALLAH ketika DIA menyeru kita untuk mempertahankan agamanya yang ditindas di merata tempat?

Akhir kalam, ternyatalah bahawa jihad itu hukumnya fardhu ain pada realitynya untuk umat islam di rantaunya seperti Malaysia, kerana Patani Darussalam diserang, dan umat islam di sana belum mampu mengalahkan musuh. Namun, sebuah kata2 telah terkeluar " saya takut berperang" Subhanallah!! Memanglah takut mati itu lumrah setiap manusia, namun bukan pada tempat ini, pada tempat ini, kematian adalah perkara yg sepatutnya dikejar2 kerana kita dijamin syurga. Takut mati itu tempatnya takut mati dalam melakukan maksiat. Bukan takut mati di medan perang!

Subhanalllah... itulah punca umat Islam hari ini masih tidak mahu berjihad, mereka buruk sangka terhadap ALLAH, bahawa orang yg pergi menyahut seruan ALLAH itu akan mati. Kemudian, mereka takut untuk mati di jalan ALLAH..


(Gambar hiasan: Ketiga orang mujahid ini teguh dan sabar dalam berdepan dengan maut)

Kesimpulannya, hanyasanya orang yang akan pergi men
yahut seruan ALLAH dan Rasul hanyalah orang yang mengalir ruh jihad yang tinggi dalam darahnya. Orang yang berani dan teguh berdepan dengan maut dan musibah fisabilillah. Orang yang menjual murah kehidupan dunia demi kehidupan di syurga. Orang yang benar2 cinta kepada ALLAH dan menyerahkan seluruh jiwa raganya kepada ALLAH.

Oleh itu, demi kemenagan Islam ini semangat jihad perlu dibakar di jiwa seluruh umat islam tidak kira umurnya samada sudah tua atau masih bayi. Kerana jihad syarat kemenangan Islam. Ilmu tentang jihad telah dilenyapkan kerana tanpa ilmu mengenai jihad, umat islam tidak akan mempraktikkan jihad. Jika umat Islam mempraktikkan jihad, nescaya hancur musnahlah SIAM,AMerika dan Israel dan tertegaklah khilafah di muka bumi ini.. Perbuatan tidak memasukkan subjek jihad ke dalam sukatan pelajaran di sekolah merupakan kesilapan, perbuatan tidak memasukkan subjek jihad dalam usrah juga merupakan kesilapan. Tapi, memasukkan subjek dalam pejaran dan usrah dengan niat untuk melencongkan kefahaman masyarakat terhadap maksud jihad yang sebenar (perang sabilillah) merupakan dosa kerana perbuatan itu akan melenyapkan syariat jihad sabilillah yang sebenar. Jihad pada hakikatnya bermaksud ialah perang fi sabilillah, tiada amalan yang dapat menyamai pahala perang fi sabilillah, ia merupakan ibadah paling afdhal, bahkan menjadi dosa jika mengabaikannya.

Demi terpraktiknya jihad fi sabilillah pada zaman ini, bahkan jihad itu wajib pada setiap zaman, bukan hanya wajib pada zaman Nabi sahaja, kita perlu meniup semangat jihad kepada seluruh lapisan masyarakat tidak kira tua muda, meskipun diri kita sendiri belum berkemampuan untuk berjihad. Kerana semangat jihad akan menghasilkan kemampuan untuk berjihad, serta mendorong kepada persedian untuk pergi berjihad. Selain itu, kikislah penyakit cinta dunia takut mati diri kita ini, agar naluri kita sesuai seperti mana yang diajar oleh Islam. Bukankah mati syahid itu cita2 tertinggi kita???

Marilah menuju ke pintu syurga! Kejarlah kematian di jalan ALLAH, nescaya kita diberikan kehidupan di Jannah (syurga)

Seandainya kita menang dalam perjuangan, kita diberi pahala, dan kita dapat tegakkan khilafah. Namun seandaninya kita mati, kita diberikan syurga! Pilihlah... Yang penting jangan pilih untuk tidak berjihad. Sabda nabi dalam hadis shoheh: "Siapa yg mati sedangkan dia belum pernah berperang dan belum pernah berasa ingin berperang, maka matilah dia dalam cabang munafiq"

DIANTARA KELEBIHAN MATI SYAHID


1. “Dan janganlah kamu menyangka orang yang terbunuh pada jalan Allah itu mati, tetapi mereka itu hidup di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki.” (Ali Imran 169)

2. Kata Ibnu Mas’ud, “Kami juga pernah bertanya Rasulullah SAW tentang perkara ini, lantas baginda bersabda:

“Ruh para syuhada’ itu di dalam perut burung hijau. Ia ada beberapa lampu yang tergantung di arasy. Ia berterbangan di syurga seberapa lama yang dikehendakinya. Kemudian ia menuju ke arah lampu yang tergantung itu. Lalu Tuhan memandang mereka dan bertanya: “Adakah kalian inginkan sesuatu?” Mereka menjawab, “Apa lagi yang kami mahukan sedangkan kami bebas bergerak di dalam syurga ke mana saja yang kami mahu.”

“Tuhan bertanya lagi hingga tiga kali. Maka apabila mereka dapati mereka tetap ditanya juga, akhirnya mereka berkata, “Ya Tuhan kami, kami mohon supaya dikembalikan ruh ke jasad kami supaya (kami dapat berjihad lagi dan kemudiannya) kami dibunuh pada jalanmu sekali lagi.”

“Maka apabila Tuhan melihat mereka tidak ada lagi apa-apa hajat, merekapun ditinggalkan.”

3. Hadis shoheh: “Tidak ada sesiapapun yang masuk syurga ingin kembali semula ke dunia... kecuali orang mati syahid. Sesungguhnya (orang yang syahid) ingin kembali ke dunia dan dibunuh lagi 10 kali disebabkan mereka telah menyaksikan pelbagai karamah (dan pelbagai nikmat anugerah Allah kepada mereka).”

4. Hadis shoheh: “Tidak mungkin kaki-kaki yang berdebu pada jalan Allah, lalu disambar oleh api neraka.”

5. Hadis shoheh: Abu Hurairah berkata: “Bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Demi (Tuhan) yang diriku berada di tangan-Nya, tidaklah seseorang itu tercedera pada jalan Allah melainkan dia akan datang pada hari kiamat dalam keadaan lukanya menitiskan darah, warnanya warna darah, dan baunya bau kasturi.”

6. Abu Daud meriwayatkan di dalam Sunannya (2522): bahawa Nimran bin Utbah meriwayatkan:
“Kami masuk ke rumah Ummu Darda’ sedangkan kami ketika itu anak yatim. Ummu Darda’ berkata, “Bergembiralah kalian kerana aku dengar Abu Darda’ berkata, “Sabda Rasulullah SAW: “Orang mati syahid boleh memeri syafaat kepada 70 orang ahli kelurganya.”

7. Hadis shoheh: “Dan ketahuilah bahawa syurga itu di bawah bayangan pedang.”

Selasa, 26 April 2011

CORETAN PENDERITAAN

CORETAN PENDERITAAN 
by Jeritan Rakyat Patani

(JRP Post)Dalam keramaian terdengar suara Takbir seorang bapa, mengenang hiba kepergian anaknya, menanggung luka yang tercalar pada badan anak tercinta, Tiada tangisan yang mampu menandingi tangisan dendamnya, dalam bingung dia bertanya-tanya, bagaiman teriakan anakku ketika besi panas menusuk ke badannya, apa ucapan dia semasa pukulan hina tertimpa dimukanya, bagaimana perasaannya ketika melihat darahnya membasahi tanah. Bagaiama dia menahan pisau yang mencincang lehernya.

Apakah ada yang senang akan derita ini?! Ya.. Sudah pasti ada yang senang! Mereka (kafir siam) pasti bertepuk sorak melihat air mata keluarganya. Sedang ada yang bermabuk-mabukan, anak ini dizalimi tanpa belas kasihan. Sedang ada yang bersenang-senang dengan motor baru, anak ini menanggung sakit menangis pilu. Sampai bila akan berakhir pembunuhan kejam seperti ini, mengenang seorang ibu yang mengandungkannya seorang diri. Walau tangisan air mata darah, ia sedar bahwa anaknya takkan kembali.

Fikirkan wahai bapa, jika ini anak kebanggaanmu. fikirkan wahai ibu, jika ini anak kesayanganmu. Fikirkan wahai kakak, jika ini adik yang kamu manjakan. Yang mana kalian mahu. Memanggung hiba kepergian mereka atau memilih jalan supaya ini tidak menimpa kalian?! Pilihan memanglah mudah, tapi kenyataannya amat sukar untuk dilaksanakan jika tiada niat dan usaha. Apa yang akan kita lakukan, bagaimana akan kita laksanakan, dan bila akan kita betindak itu semua ada pada kita dan kitalah yang menentukan.


Jeritan Rakyat mencoret tulisan ini bertujuan mengingati pemergian 3 pemuda ini dan juga mengingatkan kita tentang pengorbanan saudara-saudara kita yang lain. Saya coret tulisan ini agar kita tidak lupa akan segala kejadian dan peristiwa yang mengerikan lagi menyedihkan di bumi islam dan di Patani khususnya. Jeritan Rakyat juga pernah mengalami kehilangan yang dahsyat dan pernah merasai di khianati. Dari sinilah Jeritan Rakyat mendapat ilham untuk menulis. Saya menulis apa saja yang terlintas di kepala agar media ini tidak sepi dengan peringatan-peringatan pada sahabat sekalian walaupun isi kandungan tidaklah begitu bagus. Menulis agar fikiran anak muda yang cacat akibat penjajahan panjang ini supaya kembali sembuh. KENANGLAH SETIAP PEMERGIAN KERANA ITU AKAN MENJADI SUMBER BAGI LANGKAH KITA SELANJUTNYA.
TIADA ADA KALAH DALAM PERJUANGAN INI MENANG ATAU SYAHID.
Selasa, 12 April 2011

TUJUH TAHUN REVOLUSI BERSENJATA DI PATANI

TUJUH TAHUN REVOLUSI BERSENJATA DI PATANI  
by: ambranews.com

Tanggal 4 Januari merupakan memori bersejarah dalam sejarah perjuangan kemerdekaan umat islam Bangsa Melayu Patani, sejak Patani dijajah oleh kerajaan Siam (Thai) pada 1785 m. Dan menghapus system pemerintahan kerajaan Islam Melayu Patani pada 1902 m.
Pada awal pagi menjelang tanggal 4 Januari 2004 m. Deringan suara tembokan dari berbagai jenis senjata api meletus di Kern Batalion Askar Pileng Choh-erong wilayah Naratiwat, yang merupakan suatu proklamasai pencetusan revolusi bersenjata antara Pejuang Pembebasan Patani dengan rejim penjajah kerajaan Thai.
Peristiwa di Kem Batalion Askar Pileng tersebut mungkin pertama kali dialami oleh pasukan tentera regular Thailand sejak angkatan bersenjata itu dikemaskinikan pada 8 april 1959 m. Kerana peristiwa tersebut merupakan suatu kejutan yang mungkin tak pernah terlintas di hati para pembesar dan ahli strategi perang, juga para jendral Thailand yang selalu memandang remeh dan kecil terhadap kekuatan pejuang pembebasan Patani. Peristiwa di Kem askar Pileng itu tidak hanya mencatat kerugian 413 pucuk senjata askar Thai yang dirampas oleh pejuang Pembebasan Patani, terbunuhnya 4 orang askar Thai, dan termusnah beberapa tempat strategi dalam Kem tersebut. Tetapi lebih dari itu yang dirasakan oleh para pembesar pemerintah dan askar Thai adalah telah mencakar muka dan merupakan suatu cabaran besar terhadap marwah, keangkuhan dan kesombungan kerajaan Thai selama kini yang memandang orang Melayu Patani sebagai manusia yang bodoh tak berpendidikan dan menghina pejuang Patani sebagai pejuang kampungan.
Tanggal 4 Januari 2011 m. Ini, genapnya tujuh tahun tercetusnya revolusi bersenjata di Patani. Tentu sekali, selama tujuh tahun itu masa tidak berjalan begitu saja, akibat dari perang itu memang yang paling terasa rugi dan sakitnya adalah kerajaan Thai itu sendiri yang salah menghitung dan menilai tentang kekuatan Pejuang Pembebasan Patani yang jauh lebih maju dan professional dari apa yang dianggap oleh penjajah Siam Thai. Memang sebelumnya mungkin para jendral, ahli strategi dan kerajaan Thai sudah terasa cukup pengalaman dan ilmu perangnya untuk menghancur dan mengalahkan pejuang Patani, kerana sebelun ini pada awal tahun 90 an memang kerajaan dan para jendral Thai telah mampu menyelsai dan menamatkan riwayat Parti Komunis Thai dan Parti Komunis Malaya di kawasan sempadan selatan.
Perlawanan Sebelum 2004:
Sebelum ini sejak dari tahun 1968 m. lagi Angkatan Bersejata Revolusi Patani (ABREP) telah ditubuhkan oleh kaum progresif dan revolusioner pembebasan Patani, yang merupakan barisan depan perjuangan rakyat, telah mengadakan perlawanan bersenjata dengan penjajah Thai untuk membebaskan Negara Patani dari belenggu imperialis, walaupun peranan dan profesionaliti pejuang Patani pada masa itu tidak sehebat dan sekuat sekarang, tetapi telah ribuan pemuda pemudi dan rakyat Patani telah ikut bergabung dalam Gerakan Pembebasan Patani. Diantara organisasi gerakan pembebasan Patani yang berperanan aktif pada masa itu antaranya adalah Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani (BRN 1960), Patani United Liberation Organization! PULO 1968) dan Barisan Nasional Pembebasan Patani (BNPP). Dengan dipimpin oleh beberapa orang tokoh masyarakat dan tokoh politik yang progresif dan revolusioner, antaranya Haji Amin Tokmina, Ustaz Abdulkarim Hassan, Tengku Abduljalal, Tengku Biro dan Iain-lain, disamping itu juga beberapa tokoh Tentera Pembebasan Patani yang masyhur dan disegani oleh musuh pada waktu itu antaranya As-syahid Cikgu Din, Allahyarham Pakyeh, As-syahid Cikgu Umar, Pak Bustaman, Tuan guru Abu Bakar, Alahyarham Cikgu Peng, H. Ismail Ternang, AllahyarhamTok Ayah Kub Jambu Rindang dan beberapa tokoh pejuang lain yang berperanan penting dalam usaha untuk merebut kembali hak ketuanan Bangsa Melayu Patani dari belehggu rejim penjajah Siam Thai, ABREP bermarkaz di seluruh bukit bukau di kawasan tiga wilayah Pattani, Jala, Naratiwat dan sebagian dari Senggura sebagai pangkalan angkatan bersenjata secara sistematis dan terkoordinir, dengan membentuk tiga Komando Daerah Gerilia (Kodag) satu di kawasan wilayah Jala, Kodag dua di kawasan Naratiwat dan Kodag tiga di kawasan Pattani dan Sanggura. Sebagai taktik perjuangan, pejuang Pembebasan Patani bergerak secara gerila dengan menyusun kekuatan di bukit bukau, menguasai kawasan pendalaman dan kampung kemudian menyerang kota-kota yang merupakan pusat pemerintahan penjajah Siam Thai. Setelah tahun 1990 m. peranan ABREP agak menurun setelah organisasi induk perjuangan Pembebasan Patani mengubah strategi dan taktik perang, kerana dianggap sudah tidak sesuai lagi dengan keadaan semasa untuk menyusun kekuatan di bukit bukau, kerana strategi bukit dianggap sudah tidak layak lagi untuk dijadikan pengkalang bagi Pejuang Pembebasan Patani.
Kerajaan Thai Kewalahan
Tujuh tahun Pejuang Pembebasan Patani mengadakan perlawanan dengan kerajaan dan askar Thai, dengan berbagai taktik perang gerilia yang lihai dan jitu yang digunakan oleh Pejuang Pembebasan Patani, mengakibatkan penjajah Siam Thai kewalahan besar. Sejak tahun 2004-2010 m. kerajaan Siam Thai telah menghabiskan uang Negara sebanyak 1.44 ratus ribu juta bhat, untuk menghadapi pejuang pembebasan Patani dan usaha untuk menghapuskan Mdeology perjuangan kemerdekaan rakyat Patani.
Kerajaan Siam Thai juga telah megumpul semua ahli bijak pandainya, para ilmuan, ahli strategi perang, tokoh-tokoh politik, tokoh-tokoh militer dan sebagainya untuk ikut berpartisipasi, berfikir dan bekerjasama dengan kerajaan dalam usaha untuk menamat dan menghancurkan perjuangan kemerdekaan Patani, sudah lima orang perdana menteri dan ratusan para jendral. Tetapi hasilnya seperti mana terbukti sekarang ini bahwa Pejuang Pembebasan Patani tetap masih berdiri utuh dan teguh menjalankan tugasnya dan terus beraksi menghantam setiap potensi kekuatan penjajah Siam Thai di atas bumi Patani di mana mereka kehendaki.
Serangan Pejuang Patani:
Selama tujuh tahun ( 2004 sampai dengan 2010 ) setelah pejuang Patani memproklamasikan cetusnya revolusi bersenjata pada tanggal 4 Januari 2004 m. di Kern Askar Peling Choh-erong Naratiwat. Pejuang Patani telah melakukan serangan dan sabutas terhadap pasukan dan agensi penjajah Siam Thai tidak kurang dari 10,498 kali, dan telah mengadakan ledakan bom terhadap sasaran askar dan tempat-tempat potensi strategi penjajah Siam Thai tidak kurang dari 2003 kali(carbom 20 kali). Ledakan berbagai jenis bom yang digunakan oleh Pejuang Pembebasan Patani, dari bom tangan, granat, bom pemusnah, motorsikalbom dan carbom. Ratusan buah kenderaan perang askar Thai telah musnah, ribuan askar mati dan cedera parah dan tak kurang dari lima puluh buah kereta kebal telah hancur musnah akibat dibom oleh Pejuang Pembebasan Patani.
Serangan bom kalau dilihat secara statistic peristiwa pertahun setelah cetusnya revolusi bersenjata pada tahun 2004 sampai denga tahun 2010 :
Tahun 2004 sebanyak           111  kali
Tahun 2005 sebanyak           248  kali
Tahun 2006 sebanyak           328  kali
Tahun 2007 sebanyak           484  kali
Tahun 2008 sebanyak           268  kali
Tahun 2009 sebanyak           303  kali
Tahun 2010 sebanyak           261  kali
Jumlah total letupan bom selama tujuh tahun sebanyak 2003 kali.
Akibat Dari Perang
Perang  memang tak dapat dihindari  dari akibat sakit,  cedera,  mati dan sengsaranya manusia, disamping itu juga telah musnah dan kehilangan harta benda dan kenyamanan dalam hidup, mungkin semua orang yang berperang cukup menyedari perkara tersebut, tetapi kenapa mereka berperang? Jawabannya tentu sekali bahwa kesakitan dan kesengsaraan akibat dari perang itu jauh lebih ringan dari rasa sedih, sakit dan sengsara daripada dijajah, dirampas hak ketuanan, dicabul maruah dan dibelenggu kebebasan. Memang benar peribahasa Melayu yang mengatakan bahwa " BIAR PUTIH TULANG ASAL JANGAN PUTIH MATA. BIAR MATI ANAK ASAL JANGAN MATI ADAT".
Setelah tercetusnya revolusi bersenjata di Patani pada 4 Januari 2004 m. sampai 2010 m. selama tujuh tahun genap mengakibatkan terkorban nyawa sebanyak 4524 orang .Dalam jumlah mereka yang terkorban nyawa tersebut terdiri dari umat islam Melayu Patani sebanyak 2663 orang ( 58.86 %) dan orang Siam Thai Buza sebanyak 1861 orang (41.13 %). Dan yang sakit sebanyak 7320 orang, terdiri dari umat Islam Melayu Patani sebanyak 2398 orang (32.75 %), dan Thai Buza sebanyak 4922 orang (67.25 %).
Semangat Patriotisme dan Heroisme yang tak pernah surut
Selama tujuh tahun Pejuang Pembebasan Patani mengadakan perlawanan dengan rejim penjajah Siam Thai, berbagai ujian dan tantangan yang dihadapi oleh pejuang Pembebasan Patani, telah ratusan saudara seperjuangannya telah terkorban syahid dan ratusan yang cedera parah, ratusan ditahan dan dipenjara dan ribuan terpaksa hijrah meninggalkan sanak saudara harta benda dank ampung halaman, namun semangat heroisme dan patriotisme yang berkobar-kobar tak pernah surut dan tak pernah mengenal lelah dan lesu, dengan penuh kesedaran dan rasa tanggung jawab terhadap amanah penderitaan rakyat, sanggup berdiri sebagai barisan depan untuk membawa dan membimbing rakyat menuju ke pintu gerban Patani merdeka.
Dari mayat mangsa yang ditemui dapat kita simpulkan bahwa beliau telah mengalami pemyiksaan yang berat. Ada kesan bakar pada mukanya, di badan dan kepala terdapat kesan tetakan dari senjata tajam, dan tangannya hancur
Ciri-eiri Kejayaan Menjelang
Selama tujuh tahun mengadakan perlawanan, sudah banyak kejayaari yang direbut oleh Pejuang Pembebasan Patani dari cengkeraman penjajah Thai, walaupun kemuncak dari cita-cita perjuangan yaitu Patani Merdeka masih belum diraih oleh rakyat Patani, namun sekurang-kurangnya agama islam tidak dipermain-mainkan lagi oleh kafir Siam Laknatullah, kehormatan bangsa Melayu Patani sudah dihargai oleh bangsa lain terutama penjajah Siam Thai itu sendirt dan masyarakat internasional juga mulai ambil perhatian terhadap keberadaan umat islam Bangsa Melayu Patani yang sudah sekian lama terbuang dari agenda politik antara bangsa, nilai-nilai bahasa dan budaya orang Patani sudah satu persatu diakui oleh penjajah Thai, dimana sebelum ini kerajaan SiamThai selalu berusaha untuk mendiskriminasi politik dan asimilasi nilai-nilai budaya. Kehidupan orang Melayu Patani juga terbela setelah para kapitalis dan koprat Siam Thai keluar dari bumi orang Melayu tersebut kerana terancam kehidupan setelah didesakoleh Pejuang Pembebasan Patani,
Siaft dan Sikap Perjuangan Pembebasan Patani
Perjuangan pembebasan Patani adalah sebuah perjuang untuk menuntut kembali hak ketuanan Umat Islam Bangsa Melayu Patani yang telah dirampas dan dijajah oleh rejim imperialis Siam Thai sejak dari tahun 1785 sarnpai sekarang, dan perjuangan Pembebasan Patani adalah sebuah perjuangan yang bebas aktif tidak terikat dan tidak berkiblat kepada mana-mana Negara, organisasi atau gerakan, dan tidak berpehak kepada mana-mana adikuasa di dunia ini. Rakyat Patani berjuang semata-mata bergantung mutlak kepada kekuatan rakyat Patani dan pertulungan dari Allah swa. Yang maha paling berkuasa dan memberi pertulungan.
Sikap Perjuangan Pembebasan Patani adalah menghormati kepada semua bangsa dan mengakui hak wujudnya bangsa-bangsa di dunia ini. Perjuangan Pembebasan Patani menentang atas segala bentuk pencorobohan, kezaliman dan penjajahan. Kami mencintai keadilan, mencintai kedamaian  dan sangat-sangat lebih mencintai kemerdekaan. Perjuangan Pembebasan Patani selalu bersedia bekerja sama dan berpartisipasi dengan mana-mana organisasi, Negara di dunia ini yang ingin mewujudkan perdamaian, kemakmuran dan kesejahteraan umat manusia di semesta alam jagat ini.

Do'aku Untuk Pejuang Patani!
Ya Allah, bantulah saudara-saudara kami yang sedang berjuang di Patani dan di semua tempat.
Ya Allah, bantulah mereka dan janganlah Engkau membantu musuh melawan mereka.
Ya Allah, bantulah mereka dan janganlah Engkau menolong musuh melawan mereka.
Ya Allah, berilah mereka (cara membuat) makar untuk menghadapi musuh-musuhnya dan janganlah Engkau member! makar kepada mereka. Ya Allah, tepatkanlah bidikan mereka dan kukuhkanlah kaki-kaki mereka serta berilah taufiq-Mu pada setiap langkah mereka.
Ya Allah, satukanlah barisan mereka dan kumpulkanlah segala upaya mereka. Ya Allah, jadikanlah jihad mereka di jalan-Mu dan janganlah haramkan pahala jihad mereka atas kami.
Ya Allah, tolonglah kaum muslimin di Patani dan semua tempat. Ya Allah, tolonglah mereka (kaum muslimin) dan eratkanlah hubungan mereka. Ya Allah, binasakanlah penjajah Kafir Siam dan sekutunya yang zalim, goncangkanlah dan hancurkan mereka.
Ya Allah, cerai beraikan barisan mereka dan luluh lantakkan kalimat mereka. Ya Allah, lemparkanlah rasa takut dalam hati-hati mereka. Ya Allah, Hancurkanlah penjajah Kafir Siam di bumi Patani dan memerdekakanlah bumi Patani Darussalam dengan segera.    Amiin. Ya rabbal aalamin..!

SANTAPAN NURANI
Qunut nazilah (Da/am bah as a Melayu) adalah diantara senjata bagi Pejuang Islam \kttika terjadi musibah, kezaliman dan apabila berhadapan dengan musuh kafir Umknatullah :
Ya Allah,
Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh2 kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan2 mereka
Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan2 mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjingl kamu kepada mereka
Wahai tuhan yang gagah perkasa Wahai tuhan yang penuh raksasa
Wahai tuhan yang bersifat murka
Ya allah Ya allah Ya allah Ya allah,
Wahai tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai tuhan yang mengarakkan awan
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab
Kalahkan mereka Kalahkan mereka
Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.

Isnin, 11 April 2011

AKU ANAK MELAYU PATANI

AKU ANAK MELAYU PATANI
by Anak Patani

Kata orang aku sudah senang di Malaysia.Aku telah menetap di Malaysia setelah ibu bapa aku berpindah ke sini. Aku anak Teluban atau Selindung Bayu ( bukan Sai Buri yang Siam beri nama). Sebenarnya aku tidak senang. Aku menangis dalam ketawa memikirkan Agama, Bangsa, Bahasa dan Tanah Tumpah Darah Ku dijajah. Anak negeri pula sudah lupa asal-usul. Tidak ada jati diri!!!! Telah lupa sejarah.Mengaku dirinya Siam.Bila jijak kaki saja di Malay........mengaku diri, kita ore Siae............... menangis datuk nenek dalam kubur bila mendengar.

Sekali sekala aku balik melihat tanah tumpah darah aku, aku menangis betapa bangsa ku semakin terhakis. Orang melayu yang tidak berpelajaran dan berpelajaran peringkat menengah Siam begitu berbangga dengan ungkapan "rao khon Thai"(kita orang Siam) dan selalu mengaku " Thai rao"(Siam kita). Orang kampung yang tak bersekolah pula selalu kata "negeri siae kito".

Sedarlah bangsa ku kita bukan orang Siam. Bukan Siam kita.Bukan negeri Siam!!! Tapi negeri kita Patani.Kita bangsa Melayu.Bangsa Siam telah membunuh datuk nenek kita.Orang Melayu zaman dahulu mengalir darah, berbuih nanah kerana melawan Siam. Kita senang-senang mengaku kita ini Siam.Cuba ingat cerita orang tua-tua kita.Pahlawan Melayu ketingnya dicucuk dengan rotan baramai di bawa ke Bangkok. Dijadikan hamba abdi dan dipaksa sembah berhala. Mereka ini mati dengan terseksa.Menangis keluar air mata darah.Mati mereka seperti bangkai haiwan, dibakar,dibuang ke sungai dan dikambus seperti ayam itik.

Kalaulah mereka dapat dihidupkan kembali sudah tentu mereka akan tuntut bela dengan melawan Siam sekali lagi dan insyallah kita akan berjaya.Tapi adakah mereka boleh dihidupkan kembali.Sudah tentu tidak. Kita yang masih hidup inilah sepatutnya berjuang dan sambung perjuangan mereka. Tapi bangsa Melayu sekarang sudah jadi penakut, pengecut dan hati tikus.Tepuklah dada kamu dan laung kepada Siam "aku anak Melayu Patani".Di negeri Patani yang lain sebutlah "aku anak Menara"(bukan Narathiwat)!!!! "Aku anak Nibung" (bukan Yala)!!!! "Aku anak Setul"(bukan Sattun)!!!! Aku Anak Senggora (bukan Songkhla)!!!!

Hai orang Melayu........sedarlah bangsa kitalah yang paling besar di Asia Tenggara.Kita adalah Melayu Raya. Siam hanya sekadar Siam sahaja.Bahasa dia paling tidak laku di Dunia.Bahasa Siam adalah setaraf dengan Bahasa Burma, Laos, Kemboja dan Bahasa Orang Asli di Malaysia. Bahasa Melayu adalah salah satu Bahasa yang terbesar di DUNIA!!!!! Bahasa yang diguna oleh beratus-ratus juta manusia. Di Indonesia, Malaysia, Brunai, Singapura, Selatan Philipina, setengah kawasan di Afrika Selatan,s etengah kawasan di Sri Lanka dan setengah kawasan di Kemboja. Beratus juta manusia berbahasa Melayu bukan seperti Bahasa Siam.Kuno,jakun dan darat.

Sungguh memalukan.........wahai bangsa ku dengan memuja bahasa Siam kononnya dianggap bila pandai bercakap Siam dikatakan ada standard(hilir). Sebab itulah pelayan-pelayan kedai makan dan restoran di Malaysia yang mari balik sana suka bercakap Siam dan menyanyi lagu-lagu Siam. Aku tersa sungguh malu begitu bodohnya bangsa ku.Bangsa ku sudah lupa Bangsa Melayu Patani adalah bangsa Agung.

Malulah...........kita dengan bangsa cina dan baangsa siam.Kita tinggal bahasa kita.Kita ambil bahasa orang. Marilah sama-sama kita jadikan Bahasa Siam sebagai sebagai bahasa pelayan kedai makan sahaja!!!!! (lama-lama mungkin pelayan kedai ini malu sendiri). Kerana kumpulan ini susah kita nak bagi kesedaran.Pertama kerana dia orang perempuan.Kedua dia kurang cerdik.Ketiga mereka ini tidak ada perasaan kepahlawanan.

PATANI BERDIRI, SIAM BERTINDAK KEJI

PATANI BERDIRI, SIAM BERTINDAK KEJI
by Jeritan Rakyat
 
(Mr.JR POST)Setelah ratusan tahun lamanya Patani berusaha untuk bangkit berdiri dari ikatan rantai penjajahan siam tetapi, sering saja menimpa masalah baru dan juga suatu penghinaan yang sangat besar bagi orang Melayu Muslim di Patani. Kabar-kabar  tentang pemerkosaan, pembunuhan masih lagi panas meniup di telinga kita, bahkan bukan itu sahaja ada juga kejadian seperti penangkapan tanpa alasan dan masih banyak lagi politik-politik siam yang tersembunyi.

Pada hari ini, berita-berita tentang Patani mula menyebar ke seluruh dunia dan banyak menarik perhatian media-media yang ingin tahu tentang Patani juga prihatin terhadap siksaan yang di timpa umat melayu Patani sekarang. Tampil di media adalah suatu masalah bagi umat Patani, ini karena tidak ramai tokoh-tokoh yang berani untuk tampil, disebabkan mereka sudah tahu akan akibat jika mereka tampil di hadapan umum. Contohnya dapat kita lihat kisah pejuang besar kita seperti As-Syahid Tuan Haji Sulong yang hilang tanpa jejak dan ratusan bahkan ribuan umat Patani yang dipenjara pada hari ini. Kenapa mereka dipenjara? Mereka di penajara akibat keikhlasan hati mereka untuk menyatakan hak dan juga kesanggupan mereka untuk perjuangkan sesuatu yang sangat berarti bagi mereka yaitu sebuah KEMERDEKAAN.

Masih terdengar bisikan panas tentang kejadian-kejadian penyiksaan yang ditimpa orang Patani, sekarang dikejutkan pula dengan sebuah pembunuhan seorang tokoh agama di wilayah Narathiwat. Tiada siapa yang jelas akan motif/sebab pembunuhan itu, akan tetapi sangat jelas bahwa kejadian itu dirancang rapi oleh siam laknatullah. Pembunuhnya dikatakan seorang Tahank Phrang (Tentara Penyamaran) yang di gaji khusus untuk pembunuhan seperti ini. Penubuhan Tahank Phrang dikatakan bertujuan untuk menghapus para pemimpin di Patani. Tokoh yang baru saja terbunuh Syahid ini adalah seorang guru agama dan juga seorang pemilik Pesantren/Pondok.

Tahank Phrang (tentera penyamaran) ini terdiri dari siam dan juga Umat Melayu yang kurang pendapatan ekonomi dan ada juga karena kedudukan keluarga yang bahaya menyebabkan mereka terpaksa menyertai pasukan ini. Salah satu faktornya, Tahank Phrang ini diberikan tugas khusus dan dibayar gaji lebih tinggi. Kerja mereka adalah membunuh dan memburu para tokoh dan pemimpin umat Patani. Ada yang berkata mereka diberi daftar nama orang yang harus mereka bunuh dan semuanya adalah orang Patani yang memainkan peranan besar dalam masyarakat. Setelah pembunuhan selesai mereka akan diberikan bonus berupa duit. Bagi Tahank phrang yang terdiri dari orang Melayu pulakan disuruh membunuh, jika ada yang melanggar perintah pasti akan di intimidasi/diugut akan dibunuh atau membunuh ahli keluarganya. Akhirnya ramai anggota Tahank Phrang yang terdiri dari Melayu Muslim melarikan diri karena tidak sanggup melakukan kerja keji untuk siam.

Politik keji siam ini hampir sama dengan politik yang dimainkan Amerika terhadap Iran sekitar tahun 1970-an. Terlebih dahulu Amerika menyokong gerakan pemberontakan Kurdistan menentang Gerakan Revolusi Islam Iran. Dengan kespakatan jahat antara orang dalam, Amerika mula membunuh para tokoh-tokoh terkemuka yang berperanan penting dalam Gerakan Revolusi Islam. Setelah dari itu, Amerika mula membesar-besarkan kemampuan tokoh-tokoh yang lain dan menjatuhkan tokoh-tokoh yang penting.  Tapi dalam mereka tidak sadar, para tokoh baru mula bangkit dalam kerumunan masyarakat ramai. Dari berlakunya pembunuhan tokoh-tokoh itulah yang membangkitkan tokoh baru ini secara diam-diam.

Yakinlah saudara muslimin sekalian bahwa kaum kafir tidak pernah memandang islam dengan dua belah mata, bahkan mereka hanya melihat kita dengan mata keji mereka. Mereka hanya melihat kita melalui kezaliman yang dilakukannya, kedengkian dan kerakusan terhadap harta benda dan juga wilayah kekuasaan yang bakal mereka rampas. Islam sebenarnya tidaklah tegak melalui batas wilayah, tapi melalui kesatuan iman, kesatuan ibadah dan meniti jambatan yang satu. Tapi kenapa kita sanggup biarkan mereka merobek-robek dan mengahncurkan nilai Islam yang sebenar diantara kita. Masihkah ada pembelaan terhadap mereka yang dizalimi?

By : Imaduddin Bahy (Mr.JR)