Rabu, 29 Jun 2011

CERITA UMMAH PATANI DI MAJALLAH2 MALAYSIA

CERITA UMMAH PATANI DI MAJALLAH2 MALAYSIA

Makan ''Nasi Goreng Budu Kakak''

Anak pengganas. Anak penjahat. Anak pembunuh.

Itulah gelar-gelar yang sering dilempar kepada anak-anak yang ayah mereka kena tahan di bawah akta yang berkaitan dengan keselamatan negara dalam konflik selatan Thai di sekolah oleh rakan-rakan.Mereka dibuli! Ada anak-anak ini terutama laki-laki membelas kembali ejekan itu dengan bergaduh."Aku nak tumbuk mereka,"tegas seorang anak yang ayahnya ditangkap. Bagi murid perempuan pula banyak berdiam, mereka memendam perasaan yang dalam bila mendapat diejek sebagai anak pengganas atau penjahat. Tidak kurang juga anak-anak ini tidak mahu ke sekolah lagi kerana tertekan dan malu.


Saya telah menyelami kesulitan dan payahnya hidup para anak-anak ini.Dan mereka ini akan tercicir dari persekolahan, sebahagian besarnya. Saya mudah tersentuh bila anak-anak tidak dapat sekolah kerana kemiskinan. Ia mengingatkan saya masa dulu, hampir-hampir diberhentikan sekolah.Makan nasi putih dan nasi cicah budu, itu menu biasa atau nasi goreng budu setiap pagi buat bekal ke sekolah. Untuk menyatakan simpati dan juga bantahan, saya didikasikan sebuah cerpen untuk anak-anak ini, Nasi Goreng Budu Kakak;


Seorang pegawai tentera lengkap beruniform menatap mereka." Kami memohon maaf Puan. Kami terpaksa menahan suami Puan di bawah Undang-Undang Darurat kerana kami syak dia...."


Fauzeeyah bingkas bangun."Bengong! Dulu tahan ayah kami ikut Undang-Undang Tentera! Sekarang ubah pula kepada Undang-Undang Darurat! Entah esok lusa , tahan ayah kami ikut Akta Keselamatan Dalam Negeri pula!’’ Fauzeeyah melepas rasa geram dengan menumbuk meja.Adik-adiknya jadi bersemangat meskipun mereka tidak faham apa yang dikata kakak mereka.


Sejak ayahnya ditangkap, dia banyak membaca perihal undang-undang dan perlembagaan negara, dari sini, dia baru tahu ada tiga set undang-undang yang dipakai di wilayah bergolak ini. Pertama, Undang-Undang Tentera yang memperuntukkan masa selama tujuh hari buat anggota keselamatan menahan suspek sebelum didakwa atau dibebaskan jika kekurangan bukti. Kedua, Undang-Undang Darurat yang membolehkan pihak berluasa menahan orang disyaki selama tiga puluh hari. Dan ketiga, Akta Keselamatan Dalam Negeri yang memberi kuasa kepada tentera menahan tanpa bicara untuk satu tempoh terhadap suspek. Malangnya, pihak berkuasa telah mengubah taraf tahanan seseorang dari satu undang-undang kepada undang-uandang yang lain termasuk terhadap ayahnya. Ini tidak adil!, keluhnya dalam hati. Dia sedar dia budak kecil baru berumur empat belas tahun, air mata sudah pun meleleh turun.Tangan emaknya sudah mengusap di kepalanya seraya memohon maaf kepada pegawai itu atas kelakuan tadi. '' Kami datang hanya mahu melawat ayah budak-budak ini. Boleh?''


Lanjut baca majalah Aniqah bulan Mei 2011.
 

Sebuah Catatan Perjalanan Pulang

Selalunya, saya akan mengikut jalan jauh setiap kali pulang ke kampung di Patani dengan pengangkutan awam, sesudah subuh, lintas sungai Golok, melalui wilayah Narathiwat, Yala dan Patani. Sedar-sedar, azan maghrib berkumandang bila saya menjejak kaki di Patani.Perjalanan pulang yang ''panjang'' inilah yang membuah catatan, sebuah cerpen, ''Perjalanan ke Sebelah Sana'' yang dimuat dalam majalah al-Muslimah, edisi Jun 2011.

''Kata ibu, saya dilahir di sebuah tempat bernama Patani di negara Thailand. Wow, saya lahir di luar negara! Jadi, saya ketika sekolah rendah dahulu saya begitu bangga mengatakan saya juga kacukan; kacukan Melayu-Siam. Tengok, saya berkulit putih, dan tidak seperti Melayu totok, tahu! Masa itu saya tidak faham apa-apa, yang saya tahu, Negeri Thai sebuah negara yang hebat; sebuah negara yang tidak pernah dijajah!; negara yang pernah melahirkan ratu cantik dunia!


Hinggalah, satu malam--saya sudah sekolah menengah ketika itu--kami duduk menonton berita. "Apalah, bodoh betul. Nak merdeka? Tapi senjata tak ada. Sepatutnya mereka bangga hidup di negara yang tidak pernah dijajah kuasa asing."


"Diam! Apa kau tahu!?" Suara ayah keras membentak setelah reaksi spontan saya bila berita mengenai pergolakan di selatan Thai dikhabarkan. Semua diam. Hanya suara wartawan TV3 Azura Zainal Ratin jelas di udara. Saya jadi terketar-ketar, kecut perut. Ayah bangun, dan keluar rumah dengan menghempas pintu.


Saya perlahan-lahan ke bilik, membenam kepala ke katil dan mula menangis. Sebentar, terasa tangan ibu datang mengusap-ngusap di kepala. "Baca buku ini. Kamu akan faham mengapa ayah begitu garang sekali tadi." Ibu menghulur sebuah buku lusuh bertulis jawi. Saya menatap, 'Sejarah Kerajaan Melayu Patani' yang ditulis Ibrahim Syukri. Semalaman, saya membaca habis buku itu. Akhirnya....saya menangis terisak-isak, azan subuh pun kedengaran.


Sejak itu, saya mula mencari dan membaca bahan bacaan tentang Patani. Dan azam untuk menjejak kaki di bumi Patani, tercapai juga hari ini, pagi ini. Saya sudah di pekan Sungai Golok.''

Lanjut baca di halaman muka surat 78, majalah al-Muslimah.

1 ulasan:

  1. Assalamualaikum.
    selamat menyambut Ramadan.
    Apa khabar tuan? maaf menganggu. Saya Muhammad Izzat Md Isa, pelajar Universiti Sains Malaysia. Saya sedang menjalankan beberapa penyelidikan antaranya berkaitan sastera Patani. Saya bercadang untuk berurusan dengan tuan secara peribadi. Ini no. telefon saya: 017-5757126 atau facebook: Muhammad Izzat Md Isa.

    BalasPadam