Selasa, 29 Oktober 2013

BRN TIDAK TOLAK MERDEKA ( Bahgian 2 )

(Dari tajuk asal Bahgian pertama :BRN TOLAK MERDEKA ?)
** Bahgian pertama artikel ini berakhir dengan persoalan: Dalam mengejar cita-cita pembebasan dan kemerdekaan pihak BRN dan sekutunya sanggup terima autonomi di bawah pemerintahan Thai. Bagaimana mungkin? Ikutilah kupasan selanjutnya.

Untuk membicarakan matlamat perjuangan pertubuhan-pertubuhan pembebasan Patani perlu kembali kepada sejarah. Sebelum tahun 1786 M Patani Darussalam adalah sebuah negara berdaulat dan merdeka, diperintah oleh Raja-raja Melayu berasaskan undang-undang Islam. Apabila Patani ditawan oleh Siam pada tahun tersebut negara Patani masih lagi diperintah oleh Raja-raja Melayu yang dilantik oleh Siam dengan dikekalkan beberapa pegawai Siam sebagai "penasihat".
 Kerajaan Siam tidak banyak mencampuri urusan pemerintahan dan hasil daripada pemungutan cukai masih naik kepada Raja Melayu yang dilantik. Patani hanya dikehendaki menghantar ufti berbentuk bunga emas dan bunga perak sebagai tanda taat setia kepada kuasa Siam. Patani juga dimestikan menghantar tenteranya membantu Siam melawan musuh-musuhnya di utara. Kalau dibandingkan dengan istilah pentadbiran modern boleh dikatakan pada masa itu Raja Patani menjalankankan pemerintahan secara AUTONOMI.
Selepas tahun 1786 M beberapa Raja Melayu yang dilantik telah bangkit melawan untuk MEMBEBASKAN Patani dari kuasa Siam. Contohnya Tengku Lamidin, Dato Pengkalan dan lain-lainnya. Ertinya kelahiran gerakan untuk bangkit melawan penjajahan Siam demi membebaskan bumi Patani tercetus sejak zaman itu lagi. Hasrat untuk membebaskan diri dari penguasaan asing adalah naluri semula jadi manusia, tidak kira dari bangsa apa sekali pun. Hasrat ini jugalah yang terbuku dalam hati orang-orang Siam menentang penguasaan Burma ke atas Ayutthaya di bawah pimpinan Raja Naresuan.
Sepanjang zaman di bawah penjajahan  Siam , kuasa pemerintahan secara "Autonomi" negara Patani telah terhakis sedikit demi sedikit sehingga apabila termeterainya Perjanjian Anglo-Siam pada tahun 1909 M, negara Patani telah dijadikan sebahgian daripada wilayah dalam negara Siam sepenuhnya.
Penentangan  oleh Raja Patani terakhir,Tuanku Abdul Kadir Kamarudin menutup tirai penentangan Raja Melayu Patani terhadap Siam dengan pengunduran baginda ke Kelantan      dan akhirnya mangkat di sana. Cita-cita perjuangan tidak terhenti di situ, malah disambung pula oleh putera baginda, Tengku Mahmood Mahyiddin yang menubuhkan GAMPAR (Gabungan Melayu Patani Raya) di luar Patani. Ramai sejarawan berpendapat bahawa gerakan GAMPAR merupakan gerakan Patani pertama yang tersusun memperjuangkan nasib rakyat Patani. Di dalam Patani sendiri difahamkan gerakan itu dikepalai oleh seorang ulama berpengaruh, Tuan Guru Haji Sulong, yang masyhur dengan tuntutan 7 perkara dan perjuangannya masih diperkatakan sampai hari ini. Tuntutan yang lebih bersifat "minta autonomi " itu telah membawa kepada penangkapan dan kemudiannya pembunuhan beliau pada tahun 1954 M.
Apabila berlaku perubahan politik di Thailand, pada tahun 1932 M, pilihan raya secara demokrasi telah diadakan. Seorang daripada aristokrat Melayu Patani yang awal turut terpilih pada masa itu, iaitu Tengku Abdul Jalal Bin Tengku Abdul Muttalib (Adul Na Saiburi). Dalam satu sidang parlimen pada tahun 1935 M beliau menyatakan "Kerajaan pimpinan General Pibunsongkram telah menindas orang Melayu, dan menyebabkan mereka tidak mahu menjadi rakyat Thai kerana merasai maruah dan harga diri mereka dihina." Penyataan ini sudah cukup untuk beliau dicap sebagai penentang kerajaan lalu terpaksa mencari suaka politik di Kelantan untuk bersama dengan Tengku Mahmood Mahyiddin dalam GAMPAR.
Dalam Perang Dunia Ke-2 Jepun menakluki Malaya, ketika itu berada di bawah kuasa penjajah British. Tengku Mahmood Mahyiddin telah membantu British melawan Jepun kerana telah dijanjikan kemerdekaan Patani jika Jepun tewas. Tetapi apabila perang tamat bukan sahaja British mungkir janji malah GAMPAR juga turut diharamkan oleh British.

Pengharaman GAMPAR tidak sekali kali mematahkan semangat orang Patani. Mengambil inspirasi daripada perjuangan bangsa-bangsa yang dijajah oleh kuasa-kuasa barat di seluruh dunia, khususnya di rantau Asia, rakyat Patani juga turut menubuhkan beberapa parti perjuangan pembebasan Patani sekitar tahun 60an.
Setelah perjuangan rakyat Patani melalui parlimen Thai untuk membela nasib rakyat Patani galal, dan perjuangan Tuan Guru Haji Sulong dicap sebagai pemberontakan, manakala GAMPAR pula diharamkan, maka tertubuhlah beberapa pertubuhan pembebasan seperti Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani (BRN), Barisan Nasional Pembebasan Patani(BNPP - kemudian bertukar namanya menjadi Barisan Islam Pembebasan Patani, BIPP), Patani United Liberation Organisation (PULO) dan lain-lain.
Pada saat kesemua pertubuhan itu diasaskan lebih kurang 50 tahun lalu, para pemimpin bersependapat bahawa, berdasarkan pengalaman lampau iaitu pihak Thai tidak mengendahkan suara tuntutan rakyat, serta para pemimpin diburu dan dibunuh atau terpakasa hidup dalam buangan, maka satu-satunya jalan untuk membebaskan rakyat Patani dari belenggu penjajahan dan mengembalikan hak-hak orang Melayu yang dirampas ialah melalui perjuangan bersenjata untuk membebaskan bumi Patani dan menubuhkan sebuah negara merdeka untuk rakyatnya. Pada masa itu pendirian yang diambil ialah tiada kerjasama, tiada kompromi dan tiada perundingan dengan penjajah Thai sama sekali.
Sejak itulah sehingga hari ini perjuangan diteruskan pada landasan yang telah dipersetujui bersama, walaupun kini para pengasas pertubuhan-pertubuhan itu sudah lama pergi. Pelapis perjuangan dari generasi kedua dan kini ketiga turut mengalami pasang surut arus perjuangan. Tempoh 50 tahun telah banyak mendewasakan pemikiran para pimpinan yang turut sama berubah mengikut peredaran zaman. Situasi 50 tahun dahulu tidak sama dengan keadaan sekarang. Masalah dan cabaran juga berbeza. Ini telah membawa kepada penilian semula akan strategi gerakan dan pendekatan yang boleh diambil sesuai dengan suasana dan zaman. Namun begitu apa yang TIDAK BERUBAH ialah jalan PEMBEBASAN dan matlamat KEMERDEKAAN.
Di antara pendekatan yang diambil pimpinan sekarang ialah "menerokai" jalan-jalan alternatif, selain dari perjuangan bersenjata, untuk membela nasib rakyat dengan menuntut kembali hak-hak mereka yang telah dirampas. Satu daripada jalan itu ialah melalui meja rundingan. Ini adalah dari cetusan kesedaran bahawa realiti penyelesaian sebarang konflik politik semasa akan berkesudahan di meja rundingan. Kalau tidak mula rundingan pada hari ini dan kita berperang 50 tahun lagi pun penyelesaiannya tetap akan di atas meja juga. Pendekatan ini dipelopori lebih awal oleh PULO mulai tahun 1993 M apabila mereka mula "berbicara" dengan pihak Thai secara tidak rasmi dan sulit. Beberapa siri pertemuan telah diatur dengan penglibatan kumpulan lain lagi, dengan pelbagai pihak sebagai pengantara atau mediator tetapi semuanya itu menghadapi jalan buntu atas sebab-sebab tertentu.
Yang terkini ialah Proses damai Kuala Lumpur yang masih hangat diperkatakan. Kali ini BRN pula terlibat sebagai kumpulan dominan dengan dokongan dari dua kumpulan lain iaitu PULO dan BIPP. Di sini timbul banyak pertanyaan dan tanda tanya terhadap beberapa isu yang dikira "tidak kena" oleh banyak pihak. Bermula dari cara ia dikendalikan oleh pihak Cawangan Khas Malaysia selaku fasilitator, penglibatan bekas Perdana Menteri Thai Thaksin Shinawatra serta kredibiliti ketua deligasi BRN, Ustaz Hassan Taib. Pendedahan dan sebaran melalui media perdana dan juga media sosial mengemukakan banyak lagi isu, termasuk Initiatif "cease-fire " Ramadhan, penggantungan proses dialog oleh Majlis Syura BRN dan yang terakhir ialah kemelut  huraian Tuntutan Awal 5 perkara daripada BRN.
Kemuncak kesemua persoalan itu ialah: Apakah  penyertaan BRN dan sekutunya dalam Proses Damai KL dengan tuntutan AUTONOMI di bawah pemerintahan Thai, ditambah pula penegasan bahawa pihaknya tidak akan menuntut pemisahan wilayah dari Thailand, membawa erti bahawa mereka sudah tidak mahu kemerdekaan lagi ? Atau lebih tepat lagi adakah mereka sudah gugurkan tuntutan hendak merdeka ?
Dalam artikel saya yang bertajuk MENITI JALAN DAMAI (melalui link berikut:  http://www.deepsouthwatch.org/node/4536   dan  http://www.deepsouthwatch.org/node/4588 untuk terjemahan dalam bahasa Thai) telah ditegaskan bahawa:
"Matlamat kami apabila datang ke meja rundingan adalah untuk mencapai  PENYELESAIAN POLITIK yang ADIL, MEYELURUH dan BERKEKALAN untuk rakyat Patani. Kita sangat optimistik bahawa proses damai ini boleh berjaya, dan berharap KEIKHLASAN DARI KEDUA BELAH PIHAK (Pejuang dan Thai) dengan dokongan masyarakat serantau dan antarabangsa akan membuahkan hasil yang baik yang boleh memberi manfaat kepada rakyat Patani secara keseluruhan, iaitu, PERDAMAIAN, KEAMANAN dan KESTABILAN. Pihak Thai harus mengakui dengan jujur bahawa Rakyat Patani perlu diberikan ruang untuk bersuara secara BEBAS menyatakan hasrat mereka.
Persetujuan untuk BERDIALOG adalah langkah pertama kami secara terbuka dan "non-violence" ke arah PERUNDINGAN sebenar. STATUS masa hadapan Patani seharusnya menjadi agenda utama dalam perundingan, bukanlah semata-mata mengurangkan keganasan seperti yang selalu dibangkitkan oleh wakil Thai. Pihak pejuang komited dan tidak akan sekali-kali menggagalkan proses damai yang dipersetujui dan bermula pada pada 28 Februari 2013."
 Jelas di sini bahawa para pejuang memilih pendekatan "non-violence (tanpa kekerasan)" untuk mengembalikan hak-hak kepada rakyat Patani melalui proses dialog/rundingan. Meskipun keihklasan pihak Thai sukar diukur, tetapi kesungguhannya untuk mencari penyelesaian dapat dinilai dengan kesediannya untuk datang ke meja rundingan secara terbuka (dengan pengisytiharan rasmi) dengan menghantar perwakilan yang berperingkat tinggi. Tindakan sedemikian dengan sendirinya telah memberi pengiktirafan terbuka kepada pejuang sebagai mewakili "pihak B". Pada awalnya disangkakan "pihak B" itu hanyalah para pejuang sahaja. Rupa-rupanya "mereka yang mempunyai pandangan dan idelogi berbeza daripada  kerajaan" itu termasuk juga para aktivis, pemimpin tempatan, para ulama, ahli akademik, pegawai kerajaan, pelajar dan rakyat umum, termasuk dari kalangan orang Thai Buddha sendiri. Kesemua mereka itu (berdasarkan dokumen Persetujuan Umum 28  Februari 2013) diwakili oleh ketua deligasi BRN iaitu Ustaz Hassan Taib. Jadi persoalan kredibili Ustaz Hassan Taib sebagai wakil bagi kesemua mereka itu tidak perlu dibangkitkan lagi selepas pengesahan itu.
 Pihak Thai "mengikat" BRN dengan menetapkan kerangka dialog di bawah perlembagaan Thai. Kita faham tujuan utamanya adalah untuk mengelak wilayah-wilayah selatan "dipisahkan" dari Thailand. Perlu diingat bahawa para pejuang adalah dari pertubuhan PEMBEBASAN (Liberation) bukan kumpulan PEMISAH (separatists). Jadi tidak timbul masalah pemisahan wilayah. Istilah "pemisah" ini telah sengaja dilabelkan oleh pihak lain secara tidak benar terhadap pejuang Patani. BRN dan para pejuang telah berulang kali menegaskan bahawa mereka BUKAN kumpulan PEMISAH (rujuk perkara 5 dalam klip YouTube pertama) dan dengan jelas mengatakan bahwa "BRN tidak menuntut pemisahan wilayah dari Thailand" (rujuk dokumen penjelasan Tuntutan Awal 5 perkara - Bahgian 1, Tuntutan Pertama). Sesungguhnya kami tidak menuntut hak milik orang lain, kami hanya mahu Patani dibebaskan dan hak kami dikembalikan. Ini bererti BRN dan sekutunya masih berpegang kepada perinsip asal perjuangan iaitu PEMBEBASAN.
Timbul pula soal BRN menuntut AUTONOMI bagi wilayah Selatan dan bukannya KEMERDEKAAN. Dalam konteks Proses Damai yang sedang berjalan, pihak pejuang sedar apabila mereka setuju datang ke meja rundingan soal MERDEKA TIDAK AKAN DISENTUH, dan ini telah disepakati sejak awal. Langkah ini diambil sebagai timbal balas kepada kesedian pihak Thai memberi pengiktirafan kepada para pejuang sebagai wakil rakyat Patani yang sah. Oleh itu kita dapati mereka yang tidak bersetuju dengan persepakatan ini TIDAK turut serta di meja rundingan. Apakah benar mereka yang berada di meja itu tidak mahu MERDEKA? Sudah tentunya BUKAN BEGITU. Hanya di atas meja proses damai perkara itu tidak disentuh,tetapi di luar meja tidak ada halangan, sebab seperti pernah ditegaskan sebelum ini bahawa sampai saat ini tidak ada satu pun dari pertubuhan-pertubuhan perjuangan pembebasan Patani yang mengisytiharkan pengguguran matlamat MERDEKA.
Walaupun kalimah MERDEKA tidak disentuh di meja rundingan, tetapi BRN memasukkan agenda "Hak Menentukan Nasib Sendiri" (Right to Self-Determination) sebagai huraian kepada Tuntutan Awal ke-4, dan ini boleh membawa kepada tafsiran berbagai-bagai. Sebenarnya  Proses Damai KL ini telah membuka pintu perbincangan soal sejarah, politik dan permasalahan konflik Patani serta jalan penyelesaiannya, dan ianya bukan menjadi perkara "terlarang" seperti dahulu lagi. Para aktivis dan rakyat umum sekarang boleh, malah digalakkan bercakap tentang apa sahaja berkaitan dengan nasib masa hadapan mereka termasuklah soal KEMERDEKAAN. Sekiranya gerakan dari massa menjadi jitu dan suaranya kuat serta lantang MENYATAKAN HASRAT dan KEMAHUAN SEBENAR RAKYAT, tidak ada sebab lagi bagi pihak yang duduk di meja rundingan (pihak pejuang, Thai dan Malaysia) terus memekakkan telinga menafikan kehendak rakyat Patani, hatta jika kehendak mereka adalah KEMERDEKAAN sekali pun.
Kebimbangan pihak Thai bahawa autonomi yang dituntut itu hanyalah satu helah pejuang, dan  merupakan langkah pertama kearah kemerdekaan penuh pada masa hadapan, ada juga kebenarannya. Banyak contoh negeri-negeri yang diperintah secara autonomi selama beberapa dekad telah memperolehi kemerdekaan penuh. Setelah Kesatuan Soviet  runtuh pada tahun 1990 M negara-negara majoriti penduk Islam di Asia Tengah seperti Uzbekistan, Kazakhstan, Tajikistan dan lain-lain memperolehi kemerdekaan satu persatu. Ada juga negara yang tidak suka kepada kemerdekaan penuh. Sebuah pulau kecil di Laut Baltic yang bernama Aland (Åland dalam bahasa Sweden) adalah milik asal Sweden, penduduk dari bangsa Swede dan bercakap bahasa Swede juga. Mereka lebih selesa memerintah sendiri secara autonomi dengan makmur, aman dan damai di bawah kerajaan Finland dan menolak untuk merdeka atau kembali bergabung dengan negara asal Sweden.
Ada pula bertanyakan: mahu autonomi seperti Bangkok dan Patthaya, itu sahajakah setelah lebih 50 tahun berjuang bermati-matian? Mengikut penjelasan Ustaz Hassan Taib, ketua deligasi BRN dalam wawancara melalui radio Media Selatan baru-baru ini (juga secara peribadi kepada saya - penulis)  "Itu hanya sekadar contoh bahawa kedua-dua Bandaraya itu boleh diberi autonomi terhad di bawah Perlembagaan Thai. Tetapi BUKAN itu yang kita mahu. Kita mahu AUTONOMI PENUH, yang itu dahulu kita ambil. Autonomi terhad Bangkok dan Patthaya adalah berdasarkan kepentingan ekonomi, sedangkan autonomi yang dituntut bagi Patani adalah berdasarkan perinsip Hak Pertuanan Melayu Patani. Namun begitu hal ini akan dibincangkan kemudian setelah proses perundingan menjadi lebih stabil."
 Suka saya berikan satu contoh mudah. Seorang pemuda asal Patani mahu pulang Hari Raya ke Patani menaiki kenderaan (keretapi, bas ,kapal terbang dan lain-lain) dari Bangkok. Tetapi kenderaan yang ada cuma sampai setakat Hat Yai sahaja. Mana lebih praktikal dan munasabah, antara tunggu kenderaan lain yang tidak ada untuk dinaiki lalu terlepas Hari Raya, atau terus perjalanan ke Hat Yai dan dari sana meneruskan perjalanan dengan kaedah lain sampai Patani  dan sempat berhari Raya?  Samalah  juga jika difikir secara rasional dan realistik bahawa, mana satu yang lebih baik untuk ummah masa kini antara autonomi pada masa terdekat melalui perdamaian atau kita terus berperang 50 tahun lagi untuk merdeka?
 Kalau pun pada masa hadapan KEDAMAIAN benar-benar berhasil secara autonomi dan BRN serta lain-lain pertubuhan dibubarkan, tidak bermakna cita-cita kemerdekaan turut berkubur. Sekiranya rakyat tidak berpuas hati, penindasan dan kekejaman masih berleluasa, hasrat ingin membebaskan diri dan hidup merdeka adalah naluri semula jadi manusia dan ia akan terus subur dalam sanubari semua rakyat Patani. Jika generasi pejuang sekarang gagal mencapai cita-cita itu, maka ia pasti akan digalas oleh generasi seterusnya dengan WADAH yang lain pula. Dahulu Raja-raja Melayu Patani gagal, Tuan Guru Haji Sulong dan Tengku Mahmood Mahyiddin dengan GAMPAR juga tidak dapat membela nasib umat Melayu Patani. Kalau pertubuhan-pertubuhan perjuangan yang ada sekarang gagal juga maka cita-cita itu akan tetap diteruskan oleh rakyat. Penduduk Acheh dan Ireland Utara sedang menikmati suasana kedamaian. "Damai itu indah", kata orang Acheh. GAM dan IRA sudah tidak ada lagi. Pun begitu jika ditanya apakah masih bercita-cita untuk merdeka? Dari jauh lubuk hati mereka akan menjawab "YA".
Dari penjelasan di atas sudah nyata bahawa andaian atau tuduhan bahawa BRN dan sekutunya di meja rundingan sudah TOLAK MERDEKA adalah TIDAK BERASAS sama sekali. Kami cuma meneroka jalan alternatif untuk sampai kepada destinasi secara diplomasi berpandukan pengalaman-pengalaman konflik di tempat-tempat lain di dunia. Perjalanan masih jauh dan laluannya pula berliku. Kalau berjuang mengangkat senjata dikira sudah sukar maka lebih sukar lagi jalan perundingan untuk mencari damai. Sekiranya cara ini tidak berhasil perjuangan akan tetap berterusan.
Sesungguhnya masa hadapan rakyat Patani dalam usaha "Menentukan Nasib Sendiri" bukan terletak pada mereka yang berada di meja rundingan sahaja  TETAPI TERLETAK PADA TANGAN MEREKA SENDIRI, demi merealisasikan hasrat yang satu - MERDEKA.


Cuka dan Madu - dari Luar Pagar Patani
Zul Hijjah / Oktober 2013.

Ahad, 27 Oktober 2013

حقوق أبناء الشهداء والمعتقلين في سبيل الله

ليس طريق الدعوة إلى الله عز وجل مزروعاً بالورود أو مفروشاً بالحرير، أو أنه طريق المترفين والمنعمين بزخارف الحياة الدنيا, ولكنه محفوف بالمكاره والفتن والابتلاءات، ومليء بالأشواك والصعوبات والأخطار، ويتعرض من يسير فيه إلى السجن أو الاعتقال أو الاستشهاد أو الفصل من عمله أو عدم الترقية أو النقل, أو تعطل مصالحه وأعماله، كما يفتش بيته أو متجره أو مكتبه وتصادر محتوياته وأمتعته وأمواله ويُعتدى على زوجته وعلى أبنائه ووالديه.. وهذه تضحيات لابد منها لنصرة دين الله عز وجل. كما تتعرض زوجة من يدعو إلى الله وأولاده وآبائه وأقربائه كذلك لهذا الابتلاء، حيث يثار فيهم الرعب والفزع والقلق والاضطراب، ويختل استقرار وتوازن الأسرة من واجبات نحو الأبناء، ويؤدي هذا إلى مصاعب ومشكلات في بيوت الشهداء والمعتقلين، وهي تضحيات عزيزة يقدمها هؤلاء ومنهم الأبناء للتمحيص والاختبار وامتحان درجة الإيمان والتقوى، ودليل ذلك من القرآن الكريم قول الله تبارك وتعالى: (الم {1} أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ {2} وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ {3}) ( العنكبوت). ويقول الله تبارك وتعالى أيضاً: (أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْاْ مِن قَبْلِكُم مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاء وَالضَّرَّاء وَزُلْزِلُواْ حَتَّى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ مَعَهُ مَتَى نَصْرُ اللّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللّهِ قَرِيبٌ {214}) (البقرة). ويقول: (لَتُبْلَوُنَّ فِي أَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُواْ أَذًى كَثِيراً وَإِن تَصْبِرُواْ وَتَتَّقُواْ فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الأُمُورِ {186}‏) (آل عمران]. ولقد ورد عن رسول الله صلى الله عليه وسلم قوله: "إن الله إذا أحب قوما ابتلاهم ، فمن رضي فله الرضا، ومن سخط فله السخط " ( رواه الترمذي). ويقول الرسول صلى الله عليه وسلم: "إن عِظَمَ الجزاء مع عِظَم البلاء، وإن الله تعالى إذا أحب قوماً ابتلاهم، فمن رضي فله الرضا، ومن سخط فله السخط" (رواه الترمذي). ويقول أيضاً: "أشد الناس بلاء الأنبياء، ثم الأمثل فالأمثل، يبتلى الرجل على قدر دينه، فإن كان في دينه صلابة زيد له في البلاء، ولا يزال البلاء بالمؤمن حتى يلقى الله تعالى وما عليه خطيئة" (رواه ابن ماجه). ويجب على الأولاد و الأهل وغيرهم الرضا بقدر الله عز وجل حتى تتحول المحنة إلى منحة ربانية، فالابتلاءات من سنن الله عز وجل للذين يسيرون في طريق الدعوة إليه بصدق وإخلاص, وليستشعروا قول الرسول صلى الله عليه وسلم: "عجباً لأمر المؤمن, إن أمره له كله خير, وليس ذاك لأحد إلا للمؤمن, إن أصابته سراء شكر فكان خيراً له, وإن أصابته ضراء صبر, فكان خيراً له" (رواه مسلم). الحكمة المشروعة من الابتلاءات: يتساءل كثير من الناس ومنهم الأبناء والآباء وذووا القربى وغيرهم: - لماذا يعرّض الذي يدعو إلى الله عز وجل نفسه وآباءه وأبناءه وإخوانه وزوجته وعشيرته وأمواله وتجارته ووظيفته ومسكنه لمثل هذه الابتلاءات؟ - لماذا حُف طريق الدعوة إلى الله عز وجل بالابتلاءات؟ - لماذا يقوم ولي الأمر بمعاداة واضطهاد وإرهاب من يدعو إلى الله بالحكمة والموعظة الحسنة؟ إن نصرة دين الإسلام تحتاج إلى جهاد، والجهاد في سبيل الله عز وجل يحتاج إلى تضحية عزيزة، وإن عائد هذه التضحية هو النصر حتى يحيى الإنسان عزيزاً مكرماً مرفوع الرأس, وينتشر الإسلام لتسعد به البشرية جمعاء، وهذا ما وعدنا الله عز وجل به ورسوله، كما أن عائد هذه التضحية بالنفس (الاستشهاد) هو الجنة، ولقد أكد الله عز وجل على ذلك فيقول: (أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُواْ الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَعْلَمِ اللّهُ الَّذِينَ جَاهَدُواْ مِنكُمْ وَيَعْلَمَ الصَّابِرِينَ {142}) (آل عمران)، كما يقول الرسول صلى الله عليه وسلم: "حفت الجنة بالمكاره وحفت النار بالشهوات" (رواه البخاري)، ويقول النبي صلى الله عليه وسلم: "إن عظم الجزاء مع عظم البلاء" (رواه الترمذي). كما أن هذه 
التضحيات على اختلاف أنواعها كفارة للذنوب والخطايا وما أكثرها. وليطمئن الأبناء والأهل والعشيرة أن ما يصيبهم من ألم وهم وغم وحزن وأذى بسبب استشهاد أو اعتقال الأب أو الزوج أو قريب أو صديق.. هو في سبيل الله، وأي شيء في سبيل الله يهون إذا ما قورن بالجزاء الأوفى من الله تعالى، وعليهم أن يستبشروا بما وعده الله ويرضوا بذلك حتى يرضى الله عنهم، وصدق رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا قال: "ما من مصيبة تصيب المسلم إلا كفر الله بها عنه, حتى الشوكة يشاكها" (رواه مسلم), ويقول الرسول صلى الله عليه وسلم:"... ولا يزال البلاء بالمؤمن حتى يلقى الله تعالى وما عليه خطيئة... " (رواه مسلم والترمذي). من ابتلاءات أبناء الشهداء والمعتقلين: عندما يستشهد أو يعتقل الأب ويؤخذ من بين أبنائه المستيقظين منهم والنائمين 
والحاضرين منهم والغائبين، البعيدين منهم والقريبين، يترك أثراً حزيناً أليماً في نفسيتهم يظل في مخيلهم لا ينسونه أبداً مهما قدم لهم من مباهج الحياة وزينتها، وهذا أمر يستطيع أهل العلم والاختصاص في تربية الأطفال وعلم النفس أن يحللوه ويقيموه ويبينوه، إن هذا الموقف يترك غصة في صدورهم يتولد عنها العديد من التوهمات ولاسيما الصغار منهم ذكوراً أو إناثاً. ويتساءل الأبناء لماذا: قتلوا أبانا أو اعتقلوه؟ و لماذا هذا التعذيب المادي والمعنوي؟ هل لأن والدهم يدعو إلى الله؟ ويدعو الناس إلى الخير ويأمر بالمعروف وينهى عن المنكر؟ ويتعجب هؤلاء الأبناء ويقولون: إن الله عز وجل أمر المؤمنين بذلك في القرآن الكريم بقوله: (وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ {104}) (آل عمران), لماذا يقتل أو يعتقل من ينفذ أمر الله؟! ويستطردون القول بأن واجب ولى الأمر في الإسلام أن يدعو إلى الله ويطبق شريعته، مصداقاً لقول الله تبارك وتعالى: (الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ {41}) (الحج). وتظل هذه التساؤلات حائرة تحتاج إلى إجابات شافية، كما تحتاج الآلام إلى من يزيلها: إن الإجابة تتركز في أن يفهم الأبناء أن الاستشهاد والاعتقالات وغيرها من التضحيات هي سبيل المؤمنين، وهي سنن الله في خلقه، ولقد ابتُلي رسول الله صلى الله عليه وسلم، وكذلك الأنبياء والرسل والخلفاء الراشدون وأولياء الله والعلماء ومن ساروا على نهج هؤلاء جمعياً بإحسان وثبات وصبر، وهذه نفحات من الله عز وجل، فالرسول صلى الله عليه وسلم يقول: "أشد الناس بلاء الأنبياء ثم الأمثل فالأمثل، يبتلى الرجل على قدر دينه فإن كان في دينه صلابة زيد له في البلاء، ولا يزال البلاء بالمؤمن حتى يلقى الله وما عليه من خطيئة" (رواه مسلم والترمذي). ومن مسؤولية كل مسلم أن يخفف من آلام أبناء الشهداء والمعتقلين، ويبين لهم بأن هذه الابتلاءات والتضحيات ترفع المنزلة والدرجة عند الله عز وجل، فإذا ابتُلي المؤمن فصبر واحتسب أجزل الله له الأجر، ويكفر لهم من السيئات والخطايا، وتكون العاقبة خيراً.. ومن المستحب في مثل هذه الحالات أن نقص على الأبناء نماذج من القرآن بما كافأ الله به المبتلين الصابرين المحتسبين؛ مثل قصة سيدنا أيوب وزوجته، وقصة سيدنا إبراهيم وابنه إسماعيل، وما حدث لأم سليم زوج أبي طلحة... إن هذه القصص تخفف من آلام وأحزان الأبناء . من تضحيات أبناء الشهداء والمعتقلين: يتعرض أبناء الشهداء والمعتقلين لتضحيات عزيزة، بخلاف الاستشهاد والحرمان من مشاهدة والدهم والفزع والرعب والخوف والقلق النفسي ونحو ذلك, فهم يعانون أيضاً من صعوبات في قضاء مصالحهم وشراء حاجاتهم، وفي حل المشكلات الحياتية وإزالة الصعوبات في سبيل الحياة الكريمة، كما يحرمون من البيت الآمن الذي فيه الحب والمودة والعطف والحنان، وما أعز هذه التضحيات. وهذه التضحيات تلقي مسؤوليات على المسلمين باعتبار أن الشهداء والمعتقلين إخوة لهم في الله، وأساس ذلك قول الله تبارك وتعالى: (إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ) (سورة الحجرات: 10), وشبه رسول الله صلى الله عليه وسلم المؤمنين بالجسد الواحد فقال: "مثل المؤمنين في توادهم وتراحمهم وتعاطفهم كمثل الجسد الواحد، إذا اشتكى منه عضو تداعى له سائر الجسد بالسهر والحمى) (رواه مسلم). فما هذه المسؤولية؟ وكيف نؤديها؟ وما جزاء المقصر في أدائها؟ هذا، ما سوف نتطرق إليه بإيجاز في ضوء الواقع الحي، ومن التجارب العملية، ووفقاً لفقه التكافل الاجتماعي. مسؤولياتنا نحو أبناء الشهداء والمعتقلين: يعتبر الأب قوام البيت، وأحد قواعده الأساسية، وعندما يستشهد أو يعتقل يحدُث خلل ونقص سواء في الجوانب المادية وفي الجوانب الروحية (العاطفية)، وهذا يلقي مسؤولية كبيرة على الناس جمعياً من أول ولي الأمر حتى المسلم الذي لا تربطه بالشهيد أو بالمعتقل إلا رابطة الإسلام والإيمان، بأن يساعدوا أبناءه ويعاونوهم على الحياة مثل أبناء المسلمين، وذلك أضعف الإيمان،
وأساس ذلك قول الله تبارك وتعالى: (وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ) (المائدة:2)، وقول الرسول صلى الله عليه وسلم: "مثل المؤمنين في توادهم وتراحمهم وتعاطفهم كمثل الجسد الواحد إذا اشتكى منه عضو تداعى له سائر الجسد بالسهر والحمى" (رواه البخاري ومسلم)، ويقول الرسول صلى الله عليه وسلم في حديث آخر: "إن لله عباداً اختصهم لحوائج الناس، يفزع الناس إليهم في حوائجهم، أولئك الآمنون من عذاب الله" (رواه الطبراني). إن مساعدة ومعاونة أبناء الشهداء والمعتقلين وقد جاؤوا إلينا لقضاء حوائجهم وهذا ليس منة أو هبة من أحد عليهم، بل هي من الموجبات الشرعية وحكمها الوجوب، ومن لم يفعل ذلك فهو آثم وفقاً للقاعدة الشرعية: "ما لا يتم الواجب إلا به فهو واجب"، فقد ورد عن أبي هريرة عن رسول الله صلى الله عليه وسلم أنه قال: "المؤمن مرآة المؤمن، والمؤمن أخو المؤمن، يكف عليه ضيعته ويحوط من ورائه" (رواه أبو داود)، فإذا قام المسلمون بهذا الواجب فهم شركاء في الثواب من الله تعالى. إن على المسلمين جميعاً أن يخلفوا أهل الشهداء والمعتقلين بخير، حتى يكتب لهم الله من الثواب ما يكتبه للشهداء وللمعتقلين، ويؤمنوا بأن الابتلاء من قدر الله عز وجل، ولقد أشار الله إلى ذلك في سورة الملك بقوله: (الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ {2}) (الملك). (*) أستاذ بجامعة الأزهر
 DARI: hak hak anak2 syuhadak dan pejuang2 didalam penjara
http://www.magmj.com/index.jsp?inc=5&id=14553&pid=4176&version=226
  

Khamis, 17 Oktober 2013

BRN TOLAK MERDEKA ? ( Bahgian 1 )


Pada awal bulan September 2013 pihak BRN telah mengemukakan penjelasan terperinci mengenai Tuntutan Awal 5 perkara kepada pihak Kerajaan Thai melalui Fasilitator (Malaysia). Adalah dijangkakan pihak Thai akan memperhalusinya dan memberi respon secara rasmi sama ada mahu menerimanya untuk dibincangkan dalam mesyuarat Kumpulan Kerja Bersama (Joint-Working-Group, JWG) kali ke-5. Jawapan tersebut akan menjadi penentu apakah Proses Dialog Damai Kuala Lumpur dapat diteruskan atau sebaliknya. 
Setakat ini perjalanan Proses Damai KL "tergantung" untuk seketika kerana pihak BRN masih menunggu jawapan rasmi daripada kerajaan Thai sebelum dialog disambung semula. Adalah difahamkan pergantungan ini merupakan keputusan daripada Majlis Syura BRN yang diisytiharkan pada bulan Ramadhan yang lalu oleh anggota Angkatan Bersenjata BRN melalui Youtube.
Ramai pihak, termasuklah Tentera (Thai), pembangkang (baca: Parti Demokrat) dan pengamal media tertentu, tanpa usul periksa telah merumuskan bahawa Proses KL sudah menghadapi jalan buntu, atau sudah MATI (mengikut pandangan editorial surat khabar bahasa Inggeris The Nation). Mereka cepat pula menggesa pihak kerajaan menilai semula peranannya atau pun mencari kumpulan lain (selain dari kumpulan sekarang yang diketui oleh Ustaz Hassan Taib) untuk berunding. Mereka menganggap tuntutan awal 5 perkara itu sebagai sesuatu yang keterlaluan dan pihak BRN sengaja mengutarakannya untuk meletakkan kerajaan Thai dalam keadaan serba salah, lalu mengambil keputusan menolaknya, sekali gus memberhentikan proses damai.
Namun, hakikat sebenar ialah pihak BRN, melalui penjelasan tersebut, BUKAN supaya pihak Thai MENERIMA dan MELAKSANAKAN kesemua 5 perkara itu, sebaliknya hanya mahu pihak Thai MENERIMAnya sebagai asas UNTUK DIBINCANGKAN dalam mesyuarat-mesyuarat akan datang. Tujuannya adalah semata-mata mahu MELETAKKAN  PERJALANAN  PROSES  DAMAI  KL DI ATAS LANDASAN YANG BETUL.
Sehingga kini kandungan dokumen penjelasan BRN (setebal lebih 20 muka surat itu) dalam bahasa Inggeris masih belum didedahkan kepada khalayak umum di Thailand. Namun, difahamkan bahawa dokumen tersebut telah pun diedarkan ke beberapa agensi kerajaan tertentu bagi membolehkan ia diteliti dan diperbahaskan. Beberapa pengamal media tertentu telah mendapat akses kepada dokumen tersebut secara sulit dan telah diulas dan disiarkan beberapa bahgiannya di dalam akhbar mereka.
Sudah tentu yang paling mendapat perhatian  dan banyak dibahaskan  ialah  Tuntutan Awal perkara 4  yang bersangkut paut dengan HAK PERTUANAN BANGSA MELAYU PATANI. (Sila baca penjelasan penulis mengenai topik ini dalam: http://www.deepsouthwatch.org/ms/node/4740  dan terjemahan Thai  - http://www.deepsouthwatch.org/node/4757 ) .
 Antara elemen penting yang dikatakan terdapat dalam perkara 4 dokumen BRN itu ialah :
            1. Kerajaan Thailand perlu mengiktiraf bumi Patani sebagai HAK (milik) Komuniti Bangsa Melayu Patani.
            2. Kerajaan Thailand perlu memberi PELUANG dan RUANG untuk Komuniti Bangsa Melayu Patani MENTADBIR Wilayah Selatan Thai sesuai dengan Hak Penentuan Nasib Sendiri (Right of Self-Determination) melalui pentadbiran berasaskan AUTONOMI sebagai Wilayah Pentadbiran Istimewa (Special Administrative Region) dalam Negara Thailand. Turut dijadikan contoh ialah autonomi terhad yang dinikmati Bangkok dan Patthaya.
            3. BRN tidak akan menuntut pemisahan wilayah dari Thailand.
SECARA  RINGKASNYA BOLEH DISIMPULKAN BAHAWA BERDASARKAN DOKUMEN TERSEBUT, BRN MENUNTUT  PENTADBIRAN AUTONOMI KE ATAS BUMI  PATANI  DAN TIDAK AKAN MEMISAHKAN WILAYAH TERSEBUT DARI THAILAND.
Di sinilah timbulnya beberapa persoalan dan tanda tanya dari pelbagai pihak, baik dari kalangan pejuang, aktivis, pengamal media, pemerhati politik, rakyat umum dan juga orang kerajaan. Bagaimana mungkin sebuah pertubuhan perjuangan pembebasan seperti BRN yang telah sekian lama melancarkan perjuangan bersenjata terhadap kerajaan Thai selama lebih setengah abad dengan matlamat akhir KEMERDEKAAN, boleh bersetuju untuk menerima pentadbiran otonomi dalam Negara Thai? Apakah BRN sudah buang cita-cita pembebasan dan kemerdekaan dan mahu sekadar autonomi seperti Bangkok dan Patthaya? Di satu pihak lagi pula sangsi apakah ada niat tersembunyi BRN dalam usahanya menuntut autonomi sebagai langkah awal ke arah kemerdekaan penuh?

Sebelum dibicarakan lebih lanjut ada baik juga kita kembali rujuk kepada beberapa siri kenyataan BRN yang telah disiarkan melalui YouTube setelah Majlis Tanda-tangan Persetujuan Umum berhubung Proses Dialog Damai di Kuala Lumpur pada 28 Februari 2013.
1. Dari klip YouTube 1:
"Tujuan BRN dibentukkan sebagai Barisan Nasional Melayu Patani ini adalah untuk nak menyatukan bangsa Melayu Patani di bawah satu barisan dalam semua lapisan masyarakat, sebagai pejuang rakyat Patani. Sesudah itu kita akan menyatukan bangsa Melayu menjadi satu kekuatan wadah umat. Sesudah itu baru kita akan dapat  kebebasan. Dan sesudah itu kita akan dapat menjalankan pemerintahan kita seadil-adilnya. Oleh kerana itu saya harap, saya minta kepada semua rakyat Patani semua keturuan, baik daripada Siamkah, Melayukah, Cinakah, yang ada di bumi Patani, tak usah ragu-ragu, tak usah bimbang, khuatir tentang keadilan ini. 

Itulah sahaja, saya kira. gambaran ringkas daripada BRN tentang perjuangan dia akan menuju kepada keadilan, kemakmuran sehingga terbentuk sebuah Negara.  
بَلْدَةٌ طَيِّبَةٌ وَرَبٌّ غَفُورٌ " - Ustaz Hassan Toyib.

2. Dari klip YouTube 2:
"Di sinilah lahirnya gerakan pembebasan bangsa Melayu Patani dari penjajahan Siam. Maka kami sanggup berkorban jiwa raga dan harta benda untuk memperjuangkan hak demi pembebasan rakyat Patani dari belenggu penjajahan." - Hj Adam Muhammad Noor - delegasi BRN.

3. Dari klip YouTube  3:

"Setelah Siam menjajah Bumi Patani, kemudian melakukan penindasan dan kezaliman terhadap  bangsa  Patani, maka lahirlah BRN dalam usaha menyatukan rakyat, untuk membebaskan bangsa Patani dari belenggu penjajahan Siam." Ustaz Hassan Taib .
Dari ketiga-tiga klip di atas dapat dirumuskan bahawa  tujuan penubuhan BRN adalah untuk menyatukan Bangsa Melayu Patani dalam satu  Kesatuan Ummah, menuntut pembebasan dari belenggu penjajahan dan mendirikan pemerintahan sebagai sebuah negara.
Perlu dinyatakan juga bahawa lain-lain pertubuhan perjuangan Patani pun punyai tujuan dan matlamat yang  serupa, baik  PULO (Patani United Liberation Organisation), BIPP (Barisan Islam Pembebasan Patani ) atau GMIP (Gerakan Mujahidin Islam Patani), kesemuanya meletakkan PEMBEBASAN (Liberation) sebagai jalan dan KEMERDEKAAN (Independance) sebagai matlamat akhir. Kalau ada pun perbezaan di kalangan mereka cuma dari segi susun atur (strategi) dan pendekatan yang diambil  sahaja. Sesetengahnya menumpu kepada gerakan bersenjata, ada yang lebih kepada diplomasi luar negara (antarabangsa) dan ada juga yang menitik beratkan soal memperkasakan modal insan (pendidikan), ekonomi ummah dan  penyusunan massa. Secara umumnya kesemua pertubuhan-pertubuhan itu mengambil sikap tiada kompromi, tiada kerjasama dan tiada negosiasi (rundingan) dengan pihak Thai.
Jadi sudah jelas bahawa sejak ditubuhkan lebih kurang 50 tahun lalu kesemua pertubuhan perjuangan Patani masih komited dengan matlamat asal, iaitu kemerdekaan. Sehingga ke saat ini  TIDAK ADA mana-mana pertubuhan pun yang secara rasmi membatalkan niat mereka untuk mencapai kemerdekaan.
Tiba-tiba rakyat Patani dikejutkan dengan tindakan BRN bersetuju menyertai Proses Dialog Damai KL dengan kerajaan Thai. Ini telah menimbulkan pelbagai reaksi dan andaian dari banyak pihak yang kini telah diketahui umum. Sepanjang proses ini berlangsung kejutan demi kejutan berlaku. Bermula dari perubahan  komposisi anggota deligasi BRN yang lain daripada yang muncul pada hari tanda tangan (selain Ketua deligasi Ustaz Hassan Taib), beberapa klip video BRN melalui YouTube, Inisiatif "cease-fire" Ramadhan, pergantungan proses dialog atas keputusan Majlis Syura BRN dan yang terkini ialah dokumen penjelasan BRN mengenai Tuntutan Awal 5 perkara.
Apakah erti semua ini? Adakah ia benar seperti tanggapan sesetengah pihak bahawa Proses Dialog Damai KL ini hanya sekadar SANDIWARA ? Apakah SIKAP SEBENAR BRN dan lain-lain pertubuhan yang bersama dengannya di meja rundingan (PULO dan BIPP)? Apakah pihak Thai akan akur dengan tuntutan BRN? Apakah Malaysia selaku fasilitator punyai AGENDA TERSEBUNYI?

 Ternyata ada perkara yang sangat bertentangan di sini. Dalam mengejar cita-cita pembebasan dan kemerdekaan pihak BRN dan sekutunya  sanggup terima autonomi dibawah pemerintahan Thai. Bagaimana mungkin ?
 Semuanya ini akan dikupaskan secara terperinci dalam Bahgian ke-2 nanti .


Cuka dan Madu - Dari Luar Pagar Patani
Zul Hijjah/ Oktober 2013

Dari: http://www.deepsouthwatch.org/node/4821 (Bahasa Melayu)
http://www.deepsouthwatch.org/dsj/4849 (Bahasa Thai)

Khamis, 10 Oktober 2013

بين عشر رمضان الأخيرة وعشر ذي الحجة الأولى

  
القرآن الكريم ابتدأ نزوله في عشر رمضان الأخيرة واكتمل في عشر ذي الحجة الأولى
مضى رمضان، وتصرمت لياليه الفاضلة وأيامه المباركة، ربح فيه من ربح، وخسر فيه من خسر، وبعده بدأ الفتور يغزو القلوب، كما بدأ منحنى الإيمان في الهبوط مرة أخرى عند الكثيرين إلا مَن رحم الله، ولكنه عز وجل دائم العطاء والمنّ، يلاحق عباده بأسباب المغفرة وموجبات الرحمة وفي الحديث: "افعلوا الخير دهركم، وتعرضوا لنفحات رحمة الله، فإن لله نفحات من رحمته يصيب بها من يشاء من عباده(1)".

فهلا تقبلت أخي المسلم وأختي المسلمة هذه المنحة الإلهية؟ والنفحة الربانية الآنية فهلا- بإخلاص- أكثرنا من الأعمال الصالحة من صدقة وصيام وتلاوة للقرآن وصلة الرحم وإطعام المساكين. والدعاء بخيريِ الدنيا والآخرة، لك ولإخوانك المسلمين، الأحياء منهم والأموات، ولأمر ما وسط آيات الحج جاء الدعاء الجامع: (رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار) (2)، ومن هذه الأعمال الصالحة نشر العلم الشرعي وردُّ المظالم إلى أهلها مع حفظ الجوارح، سيما السمع والبصر واللسان. فمن عجز عن ذلك كله فليكفَّ أذاه وشره عن الآخرين، إلى غير ذلك من أعمال البر وشعب الإيمان فأبواب الخير كثيرة لا تنحصر، ومفهوم العمل الصالح واسع شامل ينتظم كل ما يحبه الله ويرضاه من الأقوال والأفعال الظاهرة والباطنة، فينبغي لمن وفقه الله أن يعرف لهذه الأيام فضلها، ويقدر لها قدرها، فيحرص على الاجتهاد فيها، ويحاول أن يتقلل فيها ما أمكن من أشغال الدنيا وصوارفها، فإنما هي ساعات ولحظات ما أسرع انقضاءها وتصرمها، والسعيد من وفق فيها لصالح القول والعمل.

والفرص سوانح قلما ترجع إذا فاتت والعمر قصير والقدر غائب وأمر الله غالب.. فهلا شمرنا عن ساعد الجِد في هذه الأيام، واستعنا بالله على الطاعة فيها، فهو المُوفق والمسهل والمساعد في كل وقت وآن، ولقد اختار الله تعالى من الأيام والليالي أيامًا وليالي جعلها مواسم خير، وأيام عبادة، وأوقات قربات، وهي بين أيام السنة، كأوقات الضحى من النهار، قليلة عزيزة وبين لياليها كالساعات الأولى عند انبلاج الفجر، ما تلبث أن تذهب سريعًا، والرشيد السعيد من تعرض لها، ونهل من خيرها، ومن هذه المواسم النيرات، والنفحات المباركات، أيام العشر الأول من ذي الحجة الحرام، فقد آثرها الله على ما سواها، فرفع من شأنها واجتباها، وجعل ثواب العمل فيها أعلى من ثوابه فيما دونها، علاوة على ما خصها الله تعالى به من أعمال فريضة الحج التي لا تكون في غيرها.

وإن إدراك هذه العشر نعمة عظيمة من نعم الله تعالى على عباده، لأنه يدرك موسماً من مواسم الطاعة التي تكون عونًا للمسلم- بتوفيق الله- على تحصيل الثواب واغتنام الأجر، فعشر ذي الحجة "هذه هي الأيامُ العشر التي أقسم اللّه بلياليها في كتابه بقوله: (وَالْفَجْرِ * وَلَيَالٍ عَشْرٍ) (3)، بل ورد أنها هي العشر التي أتمها الله- تعالى- لموسى- عليه السلام-، والتي جاء ذكرها في قوله- تعالى-: (وَوَاعَدْنَا مُوسَى ثَلاَثِينَ لَيْلَةً وَأَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِيقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِينَ لَيْلَةً وَقَالَ مُوسَى لأَخِيهِ هَارُونَ اخْلُفْنِي فِي قَوْمِي وَأَصْلِحْ وَلاَ تَتَّبِعْ سَبِيلَ الْمُفْسِدِينَ) (4)، وقال ابن كثير: (وقد اختلف المفسرون في هذه العشر ما هي؟ فالأكثرون على أن الثلاثين هي ذو القعدة والعشر عشر ذي الحجة... فعلى هذا يكون قد كمل الميقات يوم النحر، وحصل فيه التكليم لموسى- عليه السلام-, وفيه أكمل الله الدين لمحمد- صلى الله عليه وسلم- كما قال- تعالى-: (اليوم أكملت لكم دينكم وأتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الإسلام دينًا). ويوم النحر هو يوم التقرب إلى الله- تعالى- وتوحيده بالنسك العظيم، في أكبر مشهد لتوحيد الله- تعالى- بهذه العبادة، التي ضل فيها كثير من الناس فقدموها لغيره- سبحانه- من الأصنام والأوثان والقبور، ومن ثم جاء التنبيه على توحيد الله- تعالى- فيها في آيات عديدة، كما في قوله- تعالى-: (فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ) (5)، أي: وانحر لربك ذبيحتك له وعلى اسمه وحده، وأمر عز وجل بذكر اسم الله- تعالى- وحده لا شريك له على الهدايا والأضاحي، فقال: (لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَكُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِيرَ) (6)، (وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنسَكاً لِيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ فَإِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَلَهُ أَسْلِمُوا وَبَشِّرِ الْمُخْبِتِينَ) (7)، (وَالْبُدْنَ جَعَلْنَاهَا لَكُم مِّن شَعَائِرِ اللَّهِ لَكُمْ فِيهَا خَيْرٌ فَاذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهَا صَوَافَّ...) (8).

فعلى المسلم أن يستشعر هذه النعمة، ويستحضر عظم أجر العمل في هذه العشر، ويغتنم الأوقات، وأن يُظهر لهذه العشر مزية على غيرها، بمزيد الطاعة، وهذا شأن سلف هذه الأمة، كما قال أبو عثمان النهدي- رحمه الله-: (كانوا يعظمون ثلاث عشرات: العشر الأخير من رمضان، والعشر الأَوَّلَ من ذي الحجة، والعشر الأَوَّلَ من المحرم). ولم لا وقد ابتدأ نزول القرآن الكريم في العشر الأخيرة من رمضان في ليلة القدر واكتمل في العشر الأول من ذي الحجة بنزول قوله تعالى يوم عرفة: (اليوم أكملت لكم دينكم وأتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الإسلام دينًا)، (والذين جاهدوا فينا لنهدينّهم سبلنا) (9).

وقال تعالى: (وسارعوا إلى مغفرةٍ من ربكم وجنةٍ عرضها السماوات والأرض أُعدّت للمتقين) (10) ومن فضل هذه الأيام العشر أن العمل الصالح فيها لا يضاهيه عمل، ولا الجهاد في سبيل الله، إلا خروج الرجل بكل ما يملك، لا يرجع بشيء من هذا كله. ومن الأدلة على فضل هذه الأيام العشر من شقي الوحي الكتاب العظيم والسنة النبوية المطهرة ما يأتي قال تعالى: (لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ) (11)، قال ابن عباس- رَضِيَ الله عنهما-: الأيام المعلومات أيام العشر، وهو مذهب الشافعي والمشهور عن أحمد بن حنبل. وهذه العشر مشتملة على يوم التروية ويوم عرفة ويوم النحر الذي هو يوم الحج الأكبر ويوم القر، وقد ورد الحديث بأنها أفضل أيام الدنيا، في الحديث "أفضل أيام الدنيا العشر- يعني عشر ذي الحجة-" (12)، وقد فضّل هذه العشر كثير من العلماء على عشر رمضان الأخير، لأنه يشرع فيه ما يشرع في تلك من صلاة وصيام وصدقة وغيرها، ويمتاز هذا باختصاصه بأداء فرض الحج فيه.

وقال تعالى: (وَالْفَجْرِ *وَلَيَالٍ عَشْرٍ) (13) المراد بها عشر ذي الحجة (وهو قول ابن عباس وابن الزبير ومجاهد وغير واحد من السلف- رَضِيَ الله عنهم-). قال ابن كثير في تفسيره: وهو الصحيح وهكذا قد تبين فضل وأهمية هذه الليالي العشر الأول من شهر ذي الحجة بأن الله تعالى قد أقسم بها والإقسام بالشيء دليل على أهميته وعظم نفعه. ومنه تعرف قدر أهميتها وفضلها ومن السنة النبوية المطهرة في الصحيح من حديث ابن عباس رضي الله عنهما، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: "ما من أيام العمل الصالح فيهن أحب إلى الله منه في هذه الأيام العشر. قالوا ولا الجهاد في سبيل الله!! قال: ولا الجهاد في سبيل الله، إلا رجل خرج بنفسه وماله ولم يرجع من ذلك بشيء" (14) وفي الحديث أيضًا: "ما من عمل أزكى عند الله عز وجل، ولا أعظم أجرًا من خير يعمله في عشر الأضحى. قيل: ولا الجهاد في سبيل الله؟ قال: ولا الجهاد في سبيل الله عز وجل، إلا رجل خرج بنفسه وماله، فلم يرجع من ذلك بشيء" (15) وجاء في اختيارات شيخ الإسلام ابن تيمية: (واستيعاب عشر ذي الحجة بالعبادة ليلاً ونهارًا أفضل من جهاد لم يذهب فيه نفسه وماله، والعبادة في غيره تعدل الجهاد؛ للأخبار الصحيحة المشهورة، وقد رواها أحمد وغيره- وكان سعيد بن جبير- رحمه الله- إذا دخلت العشر اجتهد اجتهادًاً حتى ما يكاد يُقدَرُ عليه، وكان يقول: "لا تطفئوا سُرُجكم ليالي العشر"(16). قال ابن حجر(17)- رحمه الله تعالى-- في الفتح: والذي يظهر أن السبب في امتياز عشر ذي الحجة، لمكان اجتماع أمهات العبادة فيه، وهي الصلاة والصيام والصدقة والحج، ولا يأتي ذلك في غيره. وقد سبقه إلى ذلك الحافظ ابن كثير- رحمه الله تعالى- (18) وقال المحققون من أهل العلم: أيام عشر ذي الحجة أفضل الأيام، وليالي العشر الأواخر من شهر رمضان أفضل الليالي. فهذه النصوص والآثار وغيرها تدلّ على أنّ هذه العشر أفضل من سائر أيام السنة من غير استثناء شيء منها، حتى من العشر الأواخر من رمضان. ففيها يوم عرفة وهو اليوم المشهود الذي أكمل الله فيه الدّين وصيامه يكفّر آثام سنتين، وقد قال فيه- صلى الله عليه وسلم- كما في حديث عائشة رضي الله عنها: "ما من يوم أكثر من أن يعتق الله فيه عبدًا من النار من يوم عرفة، وإنه ليدنو ثم يباهي بهم الملائكة، فيقول: ما أراد هؤلاء؟" (19) وفيها أيضًا يوم النحر الذي هو أعظم أيام السنّة على الإطلاق بل أعظم الأيام عند الله وهو يوم الحجّ الأكبر الذي يجتمع فيه من الطّاعات والعبادات ما لا يجتمع في غيره وقال فيه رسول الله- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ-: "أعظم الأيام عند الله تعالى، يوم النحر، ثم يوم القرّ" (20).

ولكنّ ليالي العشر الأواخر من رمضان أفضل من ليالي عشر ذي الحجة، لاشتمالها على ليلة القدر، التي هي خير من ألف شهر (21). فينبغي على المسلم أن يستفتح هذه العشر بتوبة نصوح إلى الله تعالى والإقلاع عن المعاصي وجميع الذنوب، وكف الجوارح عنها، والقلب سلطانها وملكها، وترك ما يكرهه الله تعالى ظاهرًا وباطنًا، ندمًا على ما مضى، وتركًا في الحال، وعزمًا على عدم العود والاستقامة على الحقّ بفعل ما يحبّه الله تعالى ويرضاه (وتوبوا إلى الله جميعًا أيها المؤمنون لعلكم تفلحون) (22)، ولا غناء لمؤمن عنها في جميع الأوقات والأزمان. وذلك حتى يترتب علـى الأعمال الصالحة المغفـرة والرحمة، فالمعاصي سبب البعد والطرد، والطاعات أسباب القرب والود، وفي الصحيح عن أبي هريرة- رضي الله عنه- أن النبي- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- قال: "إن الله يغار، وغَيْرَةُ الله أن يأتي المرء ما حرم الله عليه" (23)، هذا ومن أحب الأعمال إلى الله تعالى في هذه الأيام فضلاً عن غيرها مما ثبت في الصحاح ما افترضه الله تعالى على عباده للحديث القدسي "ما تقرب إليّ عبدي بشيء أحب إليّ مما افترضته عليه، وما يزال عبدي يتقرب إليّ بالنوافل حتى أحبه"، وفي مقدمة هذه الفروض على كل من الحاج وغيره .

1 - الصلاة على وقتها

يستحب التبكير إلى أدائها في أول وقتها فذلك أحب ما يكون إلى الله تعالى، والإكثار من النوافل فإنها من أفضل القربات من بعد رواتب الصلوات الخمس. "وما يزال عبدي يتقرب إليَّ بالنوافل حتى أُحبه فإذا أحببته كنت سمعه الذي يسمع به وبصره..." روى ثوبان- رضي الله عنه- قال: سمعت رسول الله- صلى الله عليه وسلم- يقول: "عليك بكثرة السجود لله فإنك لا تسجد لله سجدة إلا رفعك إليه بها درجة، وحط عنك بها خطيئة" (24)- وهذا في كل وقت. وفي الصحيح: عندما سأل ابن مسعود- رَضِيَ الله عنه- رسول الله- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- أي العمل أحب إلى الله قال- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- "الصلاة على وقتها" ومن المعلوم أنها لا تسقط في سفر ولا حضر ولا سلم ولا حرب ولا أمن ولا خوف ولا علة ولا عافية. ومن ذلك أيضًا.

2- 3- أداء الحج والعمرة:

فأشهر الحج شوال وذو القعدة وذو الحجة إلا أن ركن الحج الأعظم الوقوف بعرفة ووقته من فجر يوم التاسع من ذي الحجة إلى فجر يوم العاشر من ذي الحجة فمن فاته فعليه الحج من قابل فمن حمله الله تعالى في بره وبحره وبين سمائه وأرضه إلى بيته الحرام في الأيام الفاضلة فليحرص على إتمام الحج والعمرة لله تعالى لقوله عز من قائل (وأتموا الحج والعمرة ولله) (البقرة)، ومن أدى هذه المناسك مع التحفظ مما ينبغي أن يتحفظ منه كان الرجاء في الله تعالى أن يخرجه من ذنوبه كيوم ولدته أمه ففي الصحيح "من حج فلم يرفث ولم يفسق رجع من ذنوبه كيوم ولدته أمه" والحج المبرور ليس له جزاء إلا الجنة. هذا ويأتي بعد هذه الفروض العامة التي تشكل الحج وغيره كالصلاة والحج والعمرة لمن خرج إلى بيت الله مجموعة من النوافل يتقرب بها العبد إلى الله تعالى فإنْ فاتك الحج والاعتمار فلا يفُتْكَ الصوم والقيام وكثرة الذكر والاستغفار وسائر القربات الآتية.

4- صيام الأيام التسعة ولا سيما اليوم التاسع يوم عرفة:

فيسن للمسلم أن يصوم تسع ذي الحجة. فقد اصطفى الله تعالى الصيام لنفسه كما في الحديث القدسي: "قال الله: كل عمل بني آدم له إلا الصيام فإنه لي وأنا أجزي به" (25)، لأن النبي- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- قد حث على العمل الصالح في هذه الأيام العشر ويدخل في عمومها هذه الأعمال الصيام كما أسلفنا وقد كان النبي- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- يصوم هذه الأيام التسع من ذي الحجة. فعن هنيدة بن خالد عن امرأته عن بعض أزواج النبي صلى الله عليه وسلم قالت: كان النبي صلى الله عليه وسلم يصوم تسع ذي الحجة ويوم عاشوراء وثلاثة أيام من كل شهر. أول اثنين من الشهر وخميسين" (26). وما كان- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- يدع صومها فعن حفصة- رضي الله عنها- قالت: (أربع لم يكن يدعهن النبي- صلى الله عليه وسلم-: صيام عاشوراء، والعشر، وثلاثة أيام من كل شهر، والركعتين قبل الغداة (27)، قال الإمام النووي عن عشر ذي الحجة "صيامها مستحب استحبابًا شديدًا"، وآكدها صوم يوم عرفة لغير الحاج، فقد ثبت عن أبي قتادة- رضي الله عنه- أن رسول الله- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- سئل عن صوم يوم عرفة فقال: "يكفّر السنة الماضية والباقية"(28). وكان أكثر السلف يصومون العشر، منهم: عبد الله بن عمر، والحسن البصري، وابن سيرين، وقتادة، ولهذا استحب صومها كثير من العلماء، لكن من كان في عرفة حاجًّا- فإنه لا يستحب له الصوم، لأن النبي- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- وقف بعرفة مفطرًا." وذلك ليتقوى على الدعاء والذكر.

5 - الإكثار من التحميد والتهليل والتكبير والاستغفار:

فيسن إظهار التكبير المطلق من أول يوم من أيام ذي الحجة في المساجد والمنازل والطرقات والأسواق وغيرها وعند الالتقاء وعند الافتراق فرادى وجماعات، إظهارًا للعبادة ولهذه الشعيرة وإعلانًا بتعظيم الله تعالى يجهر به الرجال، وتُسِر به النساء، ويستمر إلى عصر آخر يوم من أيام التشريق، لقوله تعالى (ليشهدوا منافع لهم ويذكروا اسم الله في أيام معلومات) (29)، ولقوله- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- "ما من أيام أعظم عند الله ولا أحب إليه العمل فيهن من هذه الأيام العشر فأكثروا فيهن من التهليل والتكبير والتحميد" (30). وهو من السنن المهجورة في هذه الأيام العشر فلا تكاد تسمعه إلا من القليل، فينبغي إحياؤها والجهر بها إحياء للسنة وتذكيرًا للغافلين وشحذًا لهمم المتكاسلين وعونًا على البر والتقوى، وقد ثبت في صحيح البخاري أن ابن عمر وأبا هريرة- رَضِيَ الله عنهما- كانا يخرجان إلى السوق أيام العشر يكبران ويكبر الناس بتكبيرهما وكان عمر يكبر في قبته بمنى فيسمعه أهل المسجد فيكبرون ويكبر أهل الأسواق حتى ترتج مِنى تكبيرًا. وكان ابن عمر يكبر بمنى تلك الأيام، وخلف الصلوات وعلى فراشه، وفي فسطاطه، ومجلسه، وممشاه تلك الأيام جميعًا، والمستحب الجهر بالتكبير لفعل عمر وابنه وأبي هريرة رضي الله عنهم أجمعين كما ثبت في صحيح البخاري.. وأما التكبير الخاص المقيد بأدبار الصلوات المفروضة، فيبدأ من فجر يوم عرفة ويستمر حتى عصر آخر يوم من أيام التشريق لقوله تعالى: (واذكروا الله في أيام معدودات) (31)، ولقوله عليه الصلاة والسلام: "أيام التشريق أيام أكل وشرب وذكر لله" (32). هذا ويبدأ التكبير المقيد بأدبار الصلوات من فجر يوم عرفة إلى عصر آخر أيام التشريق، وهو الثالث عشر من ذي الحجة. فعن شقيق بن سلمة رحمه الله قال: "كان علي رضي الله عنه يكبر بعد صلاة الفجر غداة عرفة ثم لا يقطع حتى يصلي الإمام من آخر أيام التشريق ثم يكبر بعد العصر" (33) قال ابن تيمية: "أصح الأقوال في التكبير الذي عليه جمهور السلف والفقهاء من الصحابة والأئمة: أن يكبر من فجر عرفة إلى آخر أيام التشريق عقب كل صلاة.." (34) وقال ابن حجر: "وأصح ما ورد فيه عن الصحابة قول علي وابن مسعود- رضي الله عنهم-: إنه من صبح يوم عرفة إلى آخر أيام منى (35)". إن إحياء ما اندثر من السنن أو كاد فيه ثواب عظيم دل عليه قوله- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ-: "من أحيا سنة من سنتي قد أميتت بعدي فإن له من الأجر مثل من عمل بها من غير أن ينقص من أجورهم شيئًا" (36). وحري بنا نحن المسلمين أن نحيي هذه السنة التي قد أضيعت في هذه الأزمان، وتكاد تنسى حتى من أهل الصلاح والخير- وللأسف- بخلاف ما كان عليه السلف الصالح وصفة التكبير: الله أكبر، الله أكبر لا إله إلا الله، والله أكبر ولله الحمد، وهناك صفات أخرى .

6- صلاة العيد:

على المسلم الحرص على أداء صلاة العيد حيث تصلى وحضوره الخطبة والاستفادة وعليه معرفة أن هذا العيد يوم شكر وعمل بر وذكر وعمل فلا يجعله موسم معصية وتوسع في المحرمات: كالأغاني والملاهي والمسكرات ونحوها، مما يكون سببًا لحبوط الأعمال الصالحة التي عملها في أيام العشر وإنما قدمنا الصلاة هنا لقوله تعالى (فصل لربك وانحر) ولقوله- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- "إن أول ما نبدأ به في يومنا هذا أن نصلي ثم ننحر فمن فعل ذلك فقد أصاب سنتنا ومن ذبح قبل الصلاة فهو لحم قدمه لأهله" أو كما قال رسول الله- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ-

7 - الأضحية:

ومن الأعمال الصالحة في هذه العشر التقرب إلى الله تعالى بذبح الأضاحي واستسمانها واستحسانها وبذل المال في سبيل الله تعالى، ولا سيما يوم النحر قال تعالى (فصل لربك وانحر) وفي الصحيح: - كما مر آنفًا- (إن أول ما نبدأ به يومنا هذا أن نصلي ثم نرجع فننحر، فمن فعل ذلك فقد أصاب سنتنا، ومن ذبح فإنما هو لحم قدّمه لأهله ليس من النُسُك في شيءٍ) (37)، ولهذا تشرع الأضحية في يوم النحر وأيام التشريق الثلاثة التالية له، وهي سنّة أبينا إبراهيم عليه السلام حين فدى الله ولده إسماعيل عليهما السلام بذِبْحٍ عظيم (وَفَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ) (38)، وقد ثبت أن النبي- صلى الله عليه وسلم- ضحّى بكبشين أملحين أقرنين، ذبحهما بيده وسمّى وكبّر ووضع رجله على صفاحهما" (39) وعن أم سلمة رضي الله عنها، أن النبي- صَلَّى الله عَلَيْهِ وَآلِه وسلَّمَ- قال: "إذا رأيتم هلال ذي الحجة وأراد أحدكـم أن يضحّي فليمسك عــن شعره وأظفاره" (40)، وفي راوية "فلا يأخذ من شعره ولا من أظفـاره حتى يضحّي". ولعل ذلك تشبهًا بمن يسوق الهدي، فقد قال الله تعالى: (وَلا تَحْلِقُوا رُءُوسَكُمْ حَتَّى يَبْلُغَ الْهَدْيُ مَحِلَّهُ) ولا بأس بغسل الرأس ودلكه- ولو سقط شيء من الشعر- هذا والأمر بالإمساك على الندب لا على الوجوب للفرق بين المحرم بالحج وغيره كما أشرنا. ولحديث عائشة- رَضِيَ اللهُ عَنْهَا- قالت: "كُنْتُ أَفْتُلُ قَلاَئِدَ هَدْيِ رَسُوْل اللهِ- صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ- ثمَّ يُقَلِّدُهُ وَيَبْعَثُ بِهِ، وَلاَ يُحَرِّمْ عَلَيْهِ شَيءٌ أَحَلَّهُ اللهُ حَتَّى يَنْحَرَ هَدْيَهُ" (41). هذا والله أكبر الله أكبر الله أكبر لا إله إلا الله والله أكبر الله أكبر ولله الحمد وتقبل الله صالح الأعمال وغفر ما دون ذلك وبالله التوفيق.

--------------------------------------------------------------------------------
(1) رواه الطبراني بإسناد حسن. من حديث أبي هريرة- رَضِيَ الله عنه- وقد حسنه الألباني في الصحيحة
(2) البقرة: 201
(3) (الفجر: 1-2)
(4) (الأعراف: 142)
(5) (الكوثر: 2)
(6) (الحج: 28)
(7) (الحج: 34)
(8) (الحج: 36)
(9) (العنكبوت: 69)
(10) (آل عمران: 133).
 (11) (الحج: 27)
(12) رواه ابن حبان وصححه الألباني
(13) (الفجر: 1-2)
(14) أخرجه البخاري
(15) رواه الدارمي 1/357 وإسناده حسن كما في الإرواء 3/398 .
(16) الدارمي
(17) المتوفى سنة 852هـ
(18) المتوفى سنة 774هـ
(19) رواه مسلم
(20) رواه أبو داود
(21) انظر تفسير ابن كثير 5/412
(22) النور (31)
(23) متفق عليه
(24) رواه مسلم
(25) أخرجه البخاري
(26) أخرجه النسائي وأبو داود وصححه الألباني في صحيح أبي داود
(27) رواه أبو داود وغيره
(28) رواه مسلم
(29) الحج/28
(30) أخرجه أحمد. وصحّح إسناده أحمد شاكر
 (31) البقرة 203
(32) رواه مسلم
(33) أخرجه ابن المنذر والبيهقي. وصححه النووي وابن حجر. وثبت مثله عن ابن عباس رضي الله عنهما.
(34) (مجموع الفتاوى 24/20 .
(35) أخرجه ابن المنذر وغيره والله أعلم " (الفتح 2/536)
(36) أخرجه الترمذي 7/443 وهو حديث حسن لشواهده
(37) متفق عليه
(38) الصافات: 107
(39) متفق عليه
(40) رواه مسلم وغيره
(41) رواه البخاريُّ ومسلم

 http://www.ikhwanonline.com/Article.aspx?ArtID=164100&SecID=363
بقلم: جعفر طلحاوي